Çukurova Devlet Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı İsmail Çökük, sıcak havanın ve nemin kalp, astım, bronşit ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları bulunanları daha fazla etkilediğini söyledi.
İsmail Çökük, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ile nemin özellikle kalp, astım, bronşit ve yüksek tansiyon hastalarını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Bu tür rahatsızlıkları bulunanlar gün içerisinde 10.00-16.00 saatleri arasında, yani güneşin en etkili olduğu dönemlerde dışarı çıkmamaya dikkat etmeli. Bunun yanında eğer dışarı çıkılması gerekiyorsa, sıcaktan korunmak için bir şemsiyeyle baş kısmının korunması ya da ince kıyafetler giyilerek gölge yerlerden yürünmesi gerekiyor. Herhangi bir rahatsızlığı bulunmayanların da olası rahatsızlıklara karşı güneş altında uzun süre kalmamaları gerekiyor. Zararlı güneş ışınları deri hastalıkları ve deri kanserine yol açabiliyor" dedi.
Aşırı sıcak hava neticesi vücudun sıvı kaybettiğini hatırlatan Çökük, şu önerilerde bulundu:
"Sıvı kaybını ortadan kaldırmak için bol bol meyve suyu ve su tüketilmeli. Halk arasında suyun ishal yaptığı yönündeki inanışlar yanlış. Eğer su temizse ishal yapmaz. Bunun yanında yüksek tansiyon problemi olmayanlar ise su yerine hafif tuzlu ayran içebilir, bu sudan daha faydalı olur. Sıcakta insanlar beslenmesine de dikkat etmeli, ana öğün yerine öğünleri artırıp az yemeli. Yağlı ve salçalı yiyecekler yerine, karpuz, kavun, kiraz, çilek gibi meyve ve hafif sebzeler yenmeli. Klimalı ortamdan birden bire sıcak bir ortama çıkmak sağlık açısından çok sakıncalıdır. Aşırı soğuk ve sıcak dengesizliği akciğerde şok etkisi yaratıyor, bu da solunum sıkıntısı, tansiyon sorunu ve kalp krizi riskini artırıyor. Bu gibi durumlarda klimalı ortamla, dışarının ısısı birbirine yakın ayarlanmalı"
Yaz döneminde bebeklere çok önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Çökük, bebeklere anne sütüyle birlikte bol bol su içirilmesi gerektiğini kaydetti.
.
Yayın Tarihi :
25 Mayıs 2006 Perşembe 12:15:40