Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda 1998 yılında itfaiye şoförü olarak göreve başlayan Süleyman Türker, 2 üniversite birden bitirerek, şoför olarak çalıştığı kuruma müdür oldu. Aynı zamanda Çukurova Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Türker, bugüne kadar da 2 kitap yazdı.
Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Bozgüney beldesinde dünyaya gelen Süleyman Türker (45), 2 yaşında annesini, 10 yaşındayken de babasını kaybetti. Hem yetim hem de öksüz kaldıktan sonra akrabalarının yanında hayata tutunmaya çalışan Türker, bir yakınının yardımıyla eğitimini İstanbul'da tamamladı. Türker, maddi imkansızlık sebebiyle çalışmak zorunda olduğu için üniversite eğitimine devam edemeyerek İstanbul Sultanbeyli Belediyesi'nde 1992 yılında itfaiye eri olarak göreve başladı. Türker, çalışırken
içinde bir ukde olarak kalan üniversite eğitimine devam etmek istedi. Sınava girerek Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü kazanarak buradan mezun olan Türker, daha sonra yine sınava girerek Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü'nü de bitirdi. 2 üniversite bitiren Türker, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde itfaiye eri oldu. 1998'de Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda itfaiye şoförü olarak göreve başlayan Türker, kısa sürede müdürlere ve daire başkanına
kendisini kanıtlayarak basamakları birer birer tırmanmaya başladı. Önce Adana İtfaiyesi Eğitim Sorumlusu olan Türker, 2006'da Adana İtfaiye Müdürü oldu.
İtfaiye şoförlüğünden müdürlüğe yükselmesini, çekirdekten yetişmesine ve işini çok sevmesine bağlayan Türker, "Ben küçük yaşta hem öksüz hem de yetim kaldım. Ancak akrabalarımın ve bir ağabeyimin sayesinde ayakta kaldım. Hem çalışıp hem okudum. Belediyeye girdim. Burada beni itfaiye eri yaptılar. Ancak üniversite okumak içimde hep bir ukde olarak kaldığı için hızımı alamayıp çalışırken 2 üniversite birden bitirdim. Daha sonra memleketim Adana'ya geldim. Burada şoför olarak göreve başladım. Ama kısa
sürede çok çalışıp şoför olarak girdiğim kuruma müdür oldum. Müdür olmak çok güzel bir duygu. İnsanın içi kıpır kıpır oluyor" dedi.
İtfaiyecilikte başarılı olabilmek için çekirdekten yetişmek gerektiğini ifade eden Türker, "Ben bu mesleğin çekirdeğinden yetiştim. Hem dumanı yuttum hem alevin sıcaklığını hissettim. Bunları yaşadığım için bugün müdür oldum. Aksi takdirde başarılı olamazdım. Bu meslekte başarılı olmak için bu şart. Ben tırnağımla kazıyarak buralara geldim. Benim başarım ne bir tesadüf ne de birilerinin tavsiyesidir. Benim başarım emek ve hırstır" diye konuştu.
Çukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu'nda İş Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi olduğunu kaydeden Türker, Adana itfaiyesinde kazandığı tecrübeleri eğitmen olarak öğrencilere aktardığını kaydetti.
Yaşadığı deneyimlerini bütün Türkiye ile paylaşmak için "Yangın ve Güvenlik" ile "Temel İtfaiyecilik ve Yangından Korunma 1" adlı kitaplar yazdığını kaydeden Türker, "İlk kitabım Yangın ve Güvenlik'tir. İkinci ve yeni çıkan kitabım ise Temel İtfaiyecilik'tir. Bu kitabımda yanma, yangın bilgisi, yangının sebepleri ve yangın söndürme usullerini anlatıyorum. Ayrıca kitapta, iş yerinde ve evlerde çıkan yangınları anlatıyorum. İş yerinde çıkan yangınlarda neler yapılmalı, yangın çıkmaması için nelere dikkat
edilmeli, evde çıkan yangınlarda kadınlar ne yapmalı, evde yangın çıkmaması için neler yapılmalı gibi temel yangın bilgileri veriyorum. Burada amaç, bir hırsız geldiğinde sadece paranızı alır ama yangın geldiği zaman canınız dahil her şeyinizi alır. Her şeyinizin gitmemesi için küçük önerilere dikkat ediniz" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'na başvurarak yeni çıkardığı kitabının okullarda okutulması mücadelesini vereceğini belirten Türker, "Bu kitap okullarda mutlaka okutulmalı. Çünkü Türkiye'de yaşayan çoğu insan yangın anında ne yapacağını ya da yangın çıkmaması için ne gibi önlemler alacağını bilmiyor. Bu başvuruyu en kısa sürede yapacağım" diye konuştu.