Adana Sokak Çocukları Derneği'nin Adana Valiliği ortaklığı ve Çukurova Üniversitesi iştirakiyle yürüttüğü Avrupa Birliği destekli ve Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) tarafından yönetilen ve denetlenen Aktif İş Gücü Programları Projesi'nin (AİPP) bileşenleri çerçevesinde yürütülen "Sokaktan Geleceği Projesi" kapsamında, 15-24 yaş arasındaki çocuk ve gençlere 6 uzmanlık alanında meslek eğitimi ve sosyal uyum eğitimi verildi.
Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı ve Sokaktan Geleceğe Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fazilet Aksu, yaptığı açıklamada, 1 yıl süren projede 200'ün üzerinde çocuğa ulaşıldığını ve bu meslek eğitimine tam katılımı sağlanan 152 çocuğa 4 bin 444 saat meslek, 888 saat sosyal eğitim dersi verildiğini söyledi.
Sokaktan Geleceğe Projesi'ni başarıyla tamamlayan 152 çocuğa, Alabalık ve Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği, Organik Çilek Yetiştiriciliği, Mevsimlik Çiçek Yetiştiriciliği, Kaportacılık, Karo ve Seramik Döşemeciliği, Kebapçılık ve Tatlıcılık alanlarında eğitim gördüğünü belirten Aksu, sosyal uyum eğitimi kapsamında ise okuma-yazma, edebiyat, matematik, sağlık, yurttaşlık bilgisi, resim, iş teknik ve spor dallarında eğitimi verildiğini ve sertifika almaya hak kazandığını kaydetti. Aksu, projede 1 koordinatör, 8 uzman, 20 eğitmen, eğitimci olarak, 4 görevlinin de idari işlemler için görev aldığını söyledi.
Adana Valiliği Özel İdaresi'nin İsmailiye Köyü'nde, "Çocuk ve Gençlik Eğitim Merkezi"nin kurulmasını sağlamasıyla meslek eğitimi programından daha fazla sayıda gencin daha çok uzmanlık alanında yararlandırılması ve projenin devamlılığının garanti altına alındığını hatırlatan Aksu, "Mesleki ve sosyal uyum eğitimlerinde aldıkları bilgiler ve kurulan bu yakın ilişkilerin sonucunda çocuklarımızda çok olumlu değişimler gözlendi. Proje başlangıcında madde kullandığını bildiren birçok çocuğumuz maddeyi bıraktı; suç işleme eğiliminde olan birçoğu bu davranışını tek etti. Bu tür eğilimleri olmayan, ancak ailesinin geçimine katkıda bulunmak amacıyla sokakta çalışan veya ekonomik yetersizliği nedeniyle eğitimini sürdürememiş çocuklarımız projeye başından itibaren dört elle sarıldı ve çok başarılı oldular. Ailelerin çocuklarına ve derneğe güvenleri arttı. Çocukların kendilerine ve kendilerine yardım etmek isteyen bizlere güvenleri arttı" dedi.
Projeye 200'den fazla çocuğun başladığını, bugün 152 çocuğun sertifika almaya hak kazandığını belirten Aksu, şimdiye kadar 15 çocuğun tam veya yarı-zamanlı olarak işe başladığını, 15 çocuğun da açık öğretim kurumlarına kayıt olduğunu vurguladı.