Adana'da 1999 ve 2009 yılları arasında SSK Adana Bölge Müdürlüğü'nde çaycı olarak çalışan bir kişinin sigortasının sadece 10 ay 21 gün yattığı ileri sürüldü. Sigortası yatmayan çaycı iş mahkemesinde dava açtı.
Gençlik yıllarında SSK Spor Kulübü'nde futbol oynayan 30 yaşındaki Murat Gedek, bir süre sonra SSK Bölge Müdürlüğü'nde çaycı olarak işe girdi. İş bulduğu için çok sevinen Gedek, yaklaşık 10 yıl SSK'da çaycı olarak görev yaptı Ancak Gedek, firmaları sigortasız işçi çalıştırması konusunda uyaran bir kurumda sigortasız olarak çalıştırıldı. 1999 yılında SSK Bölge Müdürlüğü'nde çaycı olarak işe giren Gedek'in sigortası 1 Nisan 2001 tarihinde SSK Kurum Vakfı tarafından yatırılmaya başladı.
Ancak Gedek'in 1 Mayıs 2001 tarihinde çıkışı yapılarak sigortası tekrar kesildi. SSK Gedek'i, 9 yılda sadece 5 ay 11 gün sigortalı olarak gösterdi. Bunun dışında kurum SGK olana kadar Gedek'e sigorta yaptırılmadı. SSK, SGK olduktan sonra İl Müdürlüğü, SSK Spor Kulübü'nü feshetti. Çay ocağını da ihale usulü bir firmaya verdi. Gelen firma ise Gedek'i 1 Ocak 2009'dan 15 Haziran 2009'a kadar sigortalı olarak gösterdi. Daha sonra ise firma, Gedek'in hem sigortasına iptal etti hem de Gedek'i 1 Temmuz 2009 tarihinde işten çıkardı.
Gedek şimdi de SSK'da sigortasız çalıştığı 10 yılın bedelini alabilmek için hukuk mücadelesi başlattı. Gedek İş Mahkemesi'nde iş haklarının geri verilmesi için SSK'ya dava açtı.
SSK Spor Kulübü'nde futbolcu olarak oynarken ayağının kırılmasıyla kendisine SSK'dan çaycılık teklifi geldiğini ve bundan sonra hayatının değiştiğini belirten Gedek, "SSK Bölge Müdürlüğü'nde çaycı olarak göreve başladım. 1999 yılından 2008 yılına kadar SSK adı altında, 7 ay da SGK adı altında SSK Bölge Müdürlüğü'nde çaycılık yaptım. Ben Bölge Müdürlüğü'ne çaycı olarak girdiğimde devlet memuru oldum diye sevindim ancak sadece 5 ay 11 gün sigortam yatmış. Asgari ücretle çalışıyordum ama devlet kapısında olduğumu için çok seviniyordum" dedi.
SSK Bölge Müdürlüğü'nde çalıştığı süre içinde işe girdikten 2 yıl sonra sigorta girişinin yapıldığını ileri süren Gedek şunları kaydetti:
"İşe girdikten 2 yıl sonra da 1 Nisan 2001 tarihinde şimdiki Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'nde sigorta girişim yapılmış. Ancak bu sigorta süresi sadece 30 gün sürmüş. 1 Mayıs 2001 tarihinde işten çıkartıldığım gösterilerek sigortama son vermişler. Daha sonra 2003 yılında beni 3 gün sigortalı göstermişler. 2006 yılında da 4 ay 8 gün sigortalı gösterdikten sonra çıkış verilmiş. Bu, SSK Bölge Müdürlüğü Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü olana kadar devam etmiş. SSK; SGK olduktan sonra kurum
çay ocağına ihale ile taşeron firmaya verdi. Taşeron firmada çalışanları sigorta yaptırdı. Bu sayede 1 Ocak 2009 tarihinde Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'nde tekrar sigortam başladı. Bu sigorta taşeron firma beni 15 Haziran 2009 tarihinde işten çıkartana kadar devam etti. Yani toplam 7 aylık bir sigortam bulunuyor. SSK'da çalıştım ama sigortam yapılmamış. Özellikle SSK Bölge Müdürlüğü döneminde sadece 5 ay 11 gün sigortalı olarak çalışmam bu ülke için utanç tablosudur bence."
İşten çıkartıldıktan sonra SGK'nin internet sitesinden sigortasını sorgulattığında dünyasının yıkıldığını ifade eden Gedek, internette 10 yılda sadece 161 gün yani 10 ay 21 gün sigortalı olduğunu görünce şoka uğradığını kaydetti.
Firmaları çalıştırdıkları işçileri sigortalı çalıştırması için denetleme yapan bir kurumun kendi elemanına sigorta yapmaması karşısında şaşkına döndüğünü belirten Gedek, "Çalıştığım süre içinde böyle bir ihtimalin olabileceğini düşünmediğim için hiç sigorta sorgulaması yapmamıştım. Ancak iş çıkışı arkadaşların beni uyarması üzerine sorgulama yapınca gerçekler ortaya çıktı" diye konuştu.
Gedek, SSK'ya sigorta haklarının geri verilmesi için birçok kez başvuruda bulunduğunu ancak muhatap bulamadığını bu nedenle İş Mahkemesi'ne başvurarak geriye dönük haklarının elde etmek için SSK'yı mahkemeye verdiğini ifade etti. Gedek, bu durumun TEDAŞ'ın kaçak elektrik kullanması gibi bir şey olduğunu, SSK'nın da kendi elemanına sigorta yapmadığını geriye dönük 10 yıllık emeğinin karşılığını mahkeme yoluyla kazanacağını söyledi.
SGK İl Müdürü Muhammet Gerçek ise SSK, SGK olmadan önce SKK Spor Kulübü bulunduğunu burada spor yapan bazı kişilerin çay ocağında çalıştırıldığını belirterek, "Biz göreve geldikten sonra bu spor kulübünü feshettik. Bununla birlikte çay ocağını da ihale yoluyla taşeron firmaya verdik. Neden çünkü orada çalıştırılan arkadaşlar sigortasız çalıştırılıyormuş. Bu nedenle bizden sonra hiç kimse sigortasız çalışmadı. O arkadaşın da SSK, SGK olduktan sonra sigortası sürekli yatmıştır. Arkadaş kurumu mahkemeye
vermiş. Bu onun en doğal hakkıdır. Bize de başvuruda bulunursa SSK hakkında inceleme başlatırız" diye konuştu.