27
Aralık
2024
Cuma
ADANA

Tabip Odasından katkı payı tepkisi

Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, 1 Ekim'den itibaren uygulamaya konulan Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre hastanelerde 3 ile 10 YTL arasında katkı payı ücreti alınmasına tepki gösterdi.

Mete, bir basın toplantısı yaparak, 1 Ekim 2008'de uygulamaya konulan Sağlık Uygulama Tebliği ile Aile Hekimliği uygulanan Adana'da, 1 Ocak 2009'dan itibaren sevk zincirinin zorunlu olacağı için her isteyen hastanın istediği doktor veya hastaneye gidemeyeceğini, ancak aile hekiminin sevk edeceği bir ikinci basamak hastaneye gidebileceğini söyledi.

1 Ekim 2008'de uygulamaya konulan, Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre hastalardan muayene için katkı payı alınmaya başlandığını belirterek, "Hastalar şimdi devlet hastanelerinde 3 YTL, eğitim araştırma (Numune Hastanesi) 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL ve özel sağlık kuruluşlarında 10 YTL muayene katkı payı vermek zorundalar. SGK ile anlaşmalı olan eczanelerden ilaç yüzdeleriyle birlikte bu katılım payları da tahsil ediliyor. Şimdiye kadar hasta-doktor tartışmasının yanına yeni bir gerilim alanı olarak hasta-eczacı tartışması eklendi" dedi.

Hastanın bir özel bir sağlık kuruluşuna muayene olduktan sonra eczaneye verdikleri 10 YTL katkı payının yanı sıra, 10 gün içinde yapılan kontrol muayenesi ve bunu takiben yazılan reçeteyle birlikte yeniden bir 10 YTL katkı payı alındığını savunan Mete şunları kaydetti:

"Buna mukabil doktora kontrol ücreti verilmemektedir. Bu ne biçim bir uygulamadır doktor muayene ediyor ona ücret verilmiyor, ama SGK kendine reçete için yeniden 10 YTL alınıyor. Başka bir yanlış da iş yeri hekiminin yazdığı reçeteden 3 YTL katkı payı alınması. SGK işyeri hekimine muayene ücreti ödemediğine göre böyle bir kesintiye izah etmek mümkün değil. Bu uygulamalar da gösteriyor ki devlet muayene ettiği her hastadan ücreti bir şekilde tekrardan alıyor. Örneğin bir hasta özel bir kuruluşa gittiğinde 7 YTL muayene ücreti veriyor. Muayene olduktan sonra aldığı reçete ile eczaneye gittiğinde reçetenin yüzde katılım payı ile birlikte 10 YTL de muayene katılım payı veriyor. Yani17 YTL ödemiş oluyor. SGK bir özel sağlık kuruluşu ile muayene ücretini 20-30 YTL arasında tuttuğu için neredeyse hasta muayene ücretinin tamamına yakın kendi cebinden ödemiş oluyor."

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 16:13:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?