27
Aralık
2024
Cuma
ADANA

Tarım 2008 Fuarı açıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şenli, 5 yıl önce 1.8 milyar YTL olan tarımsal desteklemeleri 6 milyar YTL'ye çıkardıklarını belirterek, "Başta verimliliği baz alan tarımsal desteklemeleri son 5 yılda 3 kattan fazla artırdık" dedi.

Adana'da, Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Fuarcılık A.Ş., TÜYAP A.Ş. işbirliği ve ilgili kurumların destekleriyle gerçekleştirilen "Adana Tarım 2008 Fuarı" açıldı. Fuarın açılış töreninde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şenli, son 5 yılda tarım sektörüne önemli destekler sunduklarını ve çiftçiye çok büyük yardım sağladıklarını söyledi.

Bu süreçte, tarım sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içinde 23 milyar dolar olan payını 50 milyar dolara çıkardıklarını anlatan Şenli, "Tarım sektörünü günübirlik politikalarla değil, kalıcı ve stratejik programlarla desteklemeye devam ediyoruz. Son 5 yılda önemli destekler sunduk. 2002-2003 yılında 1.8 milyar YTL olan tarımsal desteklemeleri 6 milyar YTL'ye çıkardık. Yani desteklemeleri 3 kattan fazla artırdık. Sadece Adana'ya verdiğimiz destek 812 milyon YTL. Bu desteklemeler sayesinde verimliliğin artmasını sağladık. O dönemlerde 4 milyar dolar olan ihracatımız da bugün 10 milyar doları aştı" diye konuştu.

Şenli, 2008-2012 tarım vizyonunu da deklare ettiklerini ve bu çerçevede çeşitli çalışmalar yürüttüklerine de dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Havza bazlı desteklemelere geçeceğiz. Reçeteyle satış konusunda çalışmalarımız var. Yine sertifikalı tarım danışmanlığı hizmetine önümüzdeki yıl başlayacağız. Yine Türkiye'nin tarım tipolojisini çıkartarak hangi bölgede hangi ürün yetiştirilir buna göre destek vereceğiz. Örneğin Çukurova'da pamuk ve narenciye gibi."

Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel ise, tarım sektörünün sorunlarını dile getirdi. Çukurova'nın Türkiye'nin önemli bir tarım merkezi olduğunu belirten Coşkuntuncel, "Her türlü teknolojiyi kullanan ve toprak yapısı ve iklim avantajı nedeniyle tarımda pilot bölge olan Çukurova'da bile sıkıntılar hat safhada. Çiftçinin feryatları yükseliyor. Dolayısıyla tarımı destekleyici politikalar geliştirilmeli. Tarımda miras hukukunun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Tarımın üzerindeki vergilerin, örneğin gübredeki ÖTV, KDV vergisinin kaldırılması lazım. Acilen planlı üretime geçilmeli. Hangi bölge ne üretecekse belirlenmeli. Çukurova pamuk, narenciye, yaş sebze ve meyve bölgesi olmalı" dedi.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı Özaltın da verimliliğin artırılması için tarım sektöründe kullanılan makine ve ekipmanların yeni olması gerektiğine değinerek, "Ürün kaybının önüne geçmek için makinelerin yenilenmesini istiyoruz. Verimlilik için 20 yaş ve üstündeki makinelerin kullanılmamasını talep ediyoruz" diye konuştu.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı ve TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise, fuara 13 ülkeden 230 firma ve firma temsilcisinin katıldığını belirtti. Geçtiğimiz yıl düzenledikleri Adana Tarım Fuarı'nı 24 farklı ülkeden 62 bin ziyaretçi çektiğini anımsatan Ersözlü, bu yılki hedeflerinin 70 bin ziyaretçi ağırlamak olduğunu söyledi. Ersözlü, TÜYAP olarak, 2009 yılında Türkiye'deki 5 fuar merkezlerinde (Konya, Diyarbakır, Bursa, Adana, İstanbul) 5 tarım fuarı düzenleyecekleri bilgisini de verdi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışını Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ATO Başkanı Şaban Baş ve davetliler yaptı. Açılıştan sonra misafirler fuar alanını gezerek meyvelerden tattı.

9 Kasım'a kadar açık kalacak fuara, 22 ilden 300'e yakın otobüs organizasyonu ve Kayseri Niğde'den Adana'ya düzenlenen tren seferleriyle ziyaretçi çekiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?