22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Tarım işçilerinin sorunları tartışıldı

Vali İlhan Atış, Adana'ya çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçilerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Atış, "çiftçi daha fazla kazanacak diye kadın ve çocukları o kötü ortama sokamayız" dedi.

Adana Valiliği toplantı salonunda mevsimlik tarım İşçileri raporunun sunulduğu toplantıda konuşan Vali Atış, Adana'ya çalışmaya gelen mevsimlik işçilerin suistimal edildiğini söyledi. Atış, "Özellikle kadınlar ve çocuklar aile bireyleri tarafından suistimal ediliyor. Bu insanlar kaç kişi, nerede kalıyorlar. Başarılı olmak için durum tespiti yapmak lazım. Bu raporu yeterli görmüyorum. 3 aylık çalışma sonrası ortaya çıkan bu rapor yetersiz. Bu raporun detaylı olması lazım" diyerek komisyon üyelerine çıkıştı.

Mevsimlik işçilere yönelik suistimalin engellenmesi gerektiğini kaydeden Atış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çiftçi çadır kurulmasını istemiyor. Çünkü maliyeti artıyor. Kesinlikle bu insanlara çadır kurmalıyız. Eğitim, sağlık çadırları kurulmalıdır. İçme suyu ve elektrik hizmeti verilmelidir. Geçici gelenlere bu hizmetleri vermeliyiz. Devamlı kalırlarsa sabit evlere taşınmaları gerektiğini söylemeliyiz. Sürekli orada kalamazlar. Kadınlar ve çocuklar bu standartlarda yaşamamalı. Bu insanların yaşam standardını yükseltmeliyiz. Erkekler para biriktirmek istediği için bu şartlarda yaşamayı kabul ediyor. Mevsimlik işçileri yaşadıkları o ortamdan kurtarmalıyız. Adana'ya çalışmaya gelenleri insan gibi yaşama alanı oluşturmalıyız."

Vali Atış, Adana'nın o bölgelerinde salgın hastalık çıkmamasının hayret vereci olduğunu belirtti. Atış, "Adana'da kaç tane geçici işçi var. 40 bin civarında işçi var. Çiftçi daha fazla kazanacak diye kadın ve çocukları o kötü ortama sokamayız. Kaymakamlar çalışacak. Zor bir iş yapıyoruz. Çok tepki alacağız. Karşımıza çok kişi çıkacak. Bu insanları asgari yaşam standartlarına çıkarmalıyız" diye konuştu.

Toplantıda, Vali Yardımcısı Fikret Deniz başkanlığında hazırlanan "Mevsimlik Tarım İşçileri" raporun sunumu yapıldı. Karataş bölgesinde yapılan araştırmalar sonucu rapora yansıyan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi veren İl Planlama Müdürü Adem Yılgın, işçilerin sağlıksız ve emniyet kurallarından yoksun kasalarda, traktör römorklarında ilkel yollarla taşındığını dile getirdi. Mevsimlik işçilerin yaşam standartlarının çok düşük olduğunu hatırlatan Yılgın, "Çocuklar işçi statüsünde çalıştırılıyor" dedi.

Toplantının sonunda Vali Atış, 3 ay süren çalışmalar sonunda ortaya çıkan raporun yetersiz olduğunu belirterek, gerekli geniş çaplı araştırmaların devam etmesi yönünde komisyon üyelerine talimat verdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 13:41:07
Güncelleme :28 Temmuz 2009 Salı 13:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?