Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA tarafından Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde kurulacak termik santral projesinin ekonomik kriz yüzünden 3 yıllık bir gecikmeyle hayata geçeceği bildirildi. 2007 yılı Haziran ayında temeli atılması planlanan projeye 2010 yılının ikinci yarısında başlanacağı öğrenildi.
Tufanbeyli'de Termik santralle ilgili sahada hidrojeolojik etüt çalışmalarının devam ettiği, santralin kurulmasıyla birlikte yılda 6 milyon kömür tüketilerek, 3 milyar kilovat/saat elektrik enerjinin üretileceği bildirildi.
Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA Enerji Üretim AŞ Projeler Direktörü Veli Balat, 450 MW kurulu gücündeki santralin inşaatına 2010'un ikinci yarısında başlanacağı söyledi. Balat, 6 milyon ton civarında kömür tüketilerek, yılda 3 milyar kilovat/saat elektik enerjisi üretilecek 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali'nin inşaatına önümüzdeki yılın bahar döneminde başlamayı hedeflediklerini belirtti.
Küresel mali krizle birlikte dünya piyasalarındaki dalgalanmadan dolayı firmaların yatırım zamanlamalarını tekrar gözden geçirmek durumumda kaldıklarına dikkat çeken Balat, "EnerjiSA olarak yatırım kararlarımızda herhangi bir iptal söz konusu değildir, çalışmalarımız hızla devam etmektedir" dedi.
Şu aşamada sahada hidrojeolojik etüt çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Balat şunları kaydetti:
"Etüt çalışmalarımız sürerken bir yandan da Güney Kore, Japonya başta olmak üzere firmalar ile santralin anahtar teslimi yapımı için görüşmelerimiz devam ediyor ve mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz."
Proje finansmanının da önemini dile getiren Balat, son teknoloji kullanılarak kurulması hedeflenen Tufanbeyli Termik santrali için Avrupa Birliği ülkelerindeki yönetmeliğin öngördüğü limitlerin baz alınacağını sözlerine ekledi.
480 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Sabancı Holding, 2006 yılında termik santral ve 2 adet hidroelektrik santrali yapılmak üzere Tufanbeyli Elektrik Üretim A.Ş'den satın aldığı bölgede 480 milyon dolarlık bir yatırım planladı. 2007 Haziran ayında inşaatına, 2010 yılında da üretimine başlanması planlanan santralin yapımında 100 hektarlık alanda süren kamulaştırma çalışmaları ve ekonomik kriz nedeniyle yaklaşık 3 yıllık bir gecikme yaşandı.
Kurulacak termik santralin yap işlet devlet modeli ile inşa edileceği, bölgede TKİ'nin sorumluluk alanlarında kalan bölgede 180 bin ton civarında linyit rezervi tespit edildiği EnerjiSA'ya ait ocaklarla birlikte 250 bin ton rezerv işleneceği kaydedildi. Söz konusu yatırımların faaliyete geçmesi ile bölgede yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlanacağı bildirildi.