Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Asya ve Afrika ülkeleri pazarlarının, Adana ekonomisinin dış dünyaya açılabilmesi bakımından önemli potansiyel yaratabileceğini söyledi.
Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından düzenlenen Dış Ticaret Zirvesi'ne katılmak üzere Adana'ya gelen Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kasai Eyaleti Valisi Alphonse Ngoyi Kasanji, bu ülkenin önemli firmalarından Moneytrans'ın Genel Müdürü Serge Mbay Kabway, Türkiye Bangladeş Ticaret Odası Başkanı Fikret Çiçek, Bangladeş'in en büyük firmalarından Ansel Shipping Ltd. ve Angel Trading Corparation CEO'su Mohammad Yousuf ve bu ülkelerden bazı yabancı işadamları, AGİD Başkanı Ahmet Coşkun ile birlikte Adana Ticaret Odasını ziyaret ederek Yönetim Kurulu Şaban Baş, Yönetim Kurulu üyeleri Ali Cerit, Naci Heybeli ve Mehmet Şahbaz ile bir görüşme yaptı.
Türkiye ile Asya ve Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin, olması gerekenin çok gerisinde kaldığı görüşünde birleşilen ziyaret sırasında konuk heyet adına konuşan Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kasai Eyaleti Valisi Alphonse Ngoyi Kasanji, incelemelerde bulunduğu süre içerisinde Adana'nın Asya ve Afrika ülkelerinin birçok alanda gereksinim duyduğu ürünleri karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu gördüğünü söyledi. İki ülke arasındaki karşılıklı işbirliği, ticaret ve yatırım imkanlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirten Alphonse Ngoyi Kasanji, "Bu potansiyel hareke geçirildiğinde Afrika ile Türkiye arasında güçlü bir köprünün kurulmasının da sağlanacağına kesinlikle inanıyorum" dedi.
ATO Başkanı Şaban Baş da, Asya ve Afrika pazarlarının Türk ekonomisi için öneminin farkında olduklarını, buna bağlı olarak daha önce birkaç kez değişik ülkelerle temasa geçildiğini ancak bu yöndeki girişimlerinin tam anlamıyla başarıya ulaşamadığını söyledi. Asya ve Afrika ülkeleriyle Türkiye'nin birçok alanda ticaret yapabileceğini anlatan Şaban Baş, "Kuşkusuz bunun için işadamlarının birbirlerini tanımaları ve karşılıklı güven ortamının oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle karşılıklı ticaret heyeti organizasyonlarının sık sık düzenlenmesi ve bu alanda ilk adımların atılması gerekmektedir" dedi.
Ekonomik krizin ağır bir şekilde hüküm sürdüğü 2009 yılında Türkiye'nin dış ticaretinin 132 milyar dolardan 102 milyar dolara gerilediğini, dış ticaretin yüzde 30 daraldığı anlamına gelen bu dönemde, Afrika ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 15 artış göstermesinin ise son derece çarpıcı bir gelişme olduğunun altını çizen Şaban Baş, Türkiye'nin halen 10 milyar dolar seviyelerinde bulunan Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin yürütülecek etkin çalışmalarla 20 milyar dolara çıkarılabileceğine inandığını bildirdi.
Ziyaret sırasında konuşan AGİD Başkanı Ahmet Coşkun da, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Dünya Dış Ticaret Köprüsü Programı kapsamında İstanbul'a gelen yabancı işadamlarından yaklaşık 110'unu Adana'ya davet ederek ''AGİD 3. Dış Ticaret Toplantısı''na katılımlarını sağladıklarını ifade etti. Türkiye'yi yabancı işadamlarına en iyi şekilde tanıttıklarını belirten Coşkun, ''Kendimizi tanıtmadığımız zaman başkaları bizi farklı şekilde tanıtıyorlar. Bu etkinlikle yabancı işadamlarıyla samimi ve sıcak ilişkiler kurduk. Dünyaya sadece ticari yönümüzü değil dostluğumuzu ve sıcaklığımızı da hissettirmeliyiz'' dedi.