Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan Çukurova Tarım İşletmeleri Müdürlüğü`nün (TİGEM) geleneksel olarak düzenlediği hasat bayramı, Adana Valisi İlhan Atışı’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende bir konuşma yapan Adana Valisi İlhan Atış, “sabah kalktığımda içim kıpır kıpırdı. Anladım ki bugün hasat mevsimi ve Çukurova’da hasat yapılıyor. Hasat mevsimlerinde yapılan emeğin karşılığı alınır. Memleketimizin toprakları can topraklardır. Bu verimli toprakları bizlere bıraktıkları için ecdadımıza minnettarız” diye konuştu.
Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Türk tarımının gözü, Çukurova’nın gözbebeği olan Ceyhan’daki TİGEM işletmesinde yöre çiftçisinin tohum ve damızlık ihtiyacının karşılandığını ifade ederek ayrıca kullandığı teknoloji ile de bölge çiftçisine önderlik ettiğini söyledi.
Karakuş, “Ancak ilçemizde bilinçsiz bir şekilde sulama, gübreleme ve tarımsal faaliyet yapılmaktadır. Bu sebeple zengin topraklarımız değerini yitirmeye başladı. Devletimizin bu noktada çiftçimize teknik ve bilimsel destek vererek çiftçilerimizi bilinçlendirmesi lazımdır” şeklinde konuştu.
Ceyhan Çukurova Tarım İşletmeleri (TİGEM) Müdürü Kasım Vural ise konuşmasında 110 yıldır faaliyet gösteren TİGEM’in ana görevinin çiftçilerin ihtiyacı olan tohumluk ve damızlık üretmek olduğunu belirtti. Vural, 2009 yılında 42 bin dekarlık alanda buğday, kolza, fiğ, pamuk, soya, mısır, silaj mısır, ayçiçeği, zeytin ve nar üretimi yaptıklarını ifade ederek ”Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle ürünlerimizde bereketli bir hasat yaşadık” dedi.
Kasım Vural, 2009 yılında birçok önemli uygulamalar yaptıklarını belirterek “bunlardan 200 dekarlık alanda hassas tarım çalışmaları, 2 bin 600 dekarlık alanda buğday anızına mısır ekimi, 72 çeşit buğday denemesi, mısır kurduna karşı biyolojik mücadelesi ve Afrika’nın on ayrı ülkesinden gelen tarım mühendislerine eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından dualar yapıldı ve Adana Valisi İlhan Atış’ın biçerdöver makinesine binmesiyle hasada başlandı.