Çukurova Üniversitesi'nde eğitim gören bir grup üniversite öğrencisi katkı paylarına (harç) yapılan zamları banka önünde sabahlayarak protesto etti.
Üniversitelerin en büyük destekçisi Üniversite kapılarını zorlayan lisesiler oldu.
Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversite öğrencileri arasında 'harç' olarak adlandırılan katkı paylarına 2009-2010 akademik yılında yüzde 8 zam yapma kararına tepkiler büyüyor.
Çukurova Üniversitesi'nde öğrenimlerini sürdüren 20 kişilik grup, Ziraat Bankası Barajyolu Şubesi önünde gece eylem yaptı. Hazırladıkları dövizleri banka önündeki merdivenlere yerleştiren öğrenciler, vatandaşlardan da büyük ilgi gördü. Eylemin ilk başladığı sıralarda çevrede bulunan esnaf ve vatandaşlar öğrencilere çeşitli ikramlarda bulundular. İki vatandaşın öğrencilere destek vermek amacıyla sabaha kadar beklediği gözlerden kaçmadı.
Öğrenci Kolektifi adını konuşan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Hüseyin Engin Sakın (20), harçların zaten çok pahalı olduğunu, yapılan zammı öğrencilerin ödeyemeyeceğini söyledi.
Vatandaşlardan büyük destek gördüklerini belirten Sakın, "Bu harçları ödeyemediği için öğrenciler kuyumcu soymak, boğaz köprüsünde yol çalışması yaparken araba çarpması sonucu ölmek gibi olaylara maruz kalıyorlardı. Geçen senenin başında Uşak Üniversitesi'nde 328 öğrencinin harçlarını ödeyemediği için okulla ilişkisi kesildi. Bütün bunlar öğrencilerin harçları ödeyemediğini ve toplumsal yıkımlara yol açtığını gösteriyor. Biz öğrenciler özellikle ikinci öğretim okuyanlar biliyoruz ki bu harçları ödeyemeyeceğiz. Bin 500 TL'lik harcın nasıl ödendiğini öğrenciler bilirler. Bu harçlar 3 bin - 6 bin TL'ye kadar çıkacak" dedi. Sakın, üniversite öğrencilerinin 10 ilde eylem yaptığını sözlerine ekledi.
Maddi sıkıntılar nedeniyle liseye 5 yıl ara veren Paksoy Lisesi son sınıf öğrencisi Orkun Çağatay (21) ise, "Bu ülkenin geleceğini bizler kuracağız. Ama önümüzde harç engeli var. Harç mı haraç mı o da tartışılır. Bizde buna karşı burada eylem yapan arkadaşlarımıza destek veriyoruz. 'Yusuf Ziya Özcan zammını başına çal' diyoruz" diye konuştu.
Bazı öğrenciler uyumayı tercih ederken, bazılarının halay geçti. 18.00 sıralarında başlayan eylem, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Oturma eyleminin ardından öğrenciler sessizce evlerine dağıldı.