22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Üretici satamadığı narenciyeyi döküyor

Çukurova'da üretici, ihracat fazlası narenciyeyi iç pazarda tüketemeyince yol kenarlarına ve nehirlere dökmek zorunda kaldı. 

Çukurova Bölgesi'ndeki üreticiler, ihracatın tıkanması yüzünden narenciyenin dalda kaldığını belirtirken, "Kimse narenciye almıyor. Fiyatlar çok düşük, dalında portakal 10 YKr, limon 5 YKr olmasına rağmen kimse almıyor. Toplama maliyeti ise 2.5 YKr. Hal böyle olunca ürün dalında kalıyor, çürüyor. Çürüyen tonlarca narenciyeyi de yol kenarlarına, nehirlere ve sulama kanallarına döküyoruz" dedi. 

Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Tuzla Beldesi Karahasanlı Köyü'nde bin 100 dönüm narenciye bahçesi bulunan üretici Mustafa Erkuş, narenciye üreticisini karpuzda olduğu gibi meyve olgunlaşmadan erken hasat yaparak yurt dışına ihraç eden tüccarların bitirdiğini söyledi. Erkuş, "Şu anda müstahsil narenciyesini güzel yetiştiriyor. İlaç kalıntısı yok, görünümü güzel. Şu anda yetiştirdiğimiz ihraçlık limonu Türkiye'de alamayan, tadamayan var. Dalında 5 YKr'ye veriyoruz alan yok, dökülüyor, heder oluyor. Buna bir çözüm getirilmesi lazım. Tıkanıklık malın erken kesiminden kaynaklanıyor. Tüccar, 9. ayda hasat yapıyor, 10. ayda izin verilince mal yola çıkıyor. Daha bu mal sulanmadan dışarıya gidiyor. Sezon başı çok güzel fiyat veriliyor, tüccar kazanıyor, müstahsil rezil oluyor. Bu işlerin düzelmesi için hükümetin biraz elini uzatması lazım. Geçmiş yıllara baktığımızda zararımız çok büyük" diye konuştu. 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis de, Türkiye'de 2.5 milyon ton narenciye üretimi olduğunu, resmi rakamlara göre bunun 900 bin tonunun ihraç edildiğini, kalanının da iç pazarda tüketilmeye çalışıldığını belirtirken, "Limon, 10 yıl önce sarı altın diye tabir edilirken, şimdi ayaklar altında, çöpe gidiyor. Narenciye üreticisinin kurtuluşu için kooperatifleşmesi lazım. Ürünü ayak altından kurtarmak için birlik beraberliğe ihtiyaç var. Ayrıca, soğuk hava depoları artırılarak, fazla narenciye stoklanmalı ve yavaş yavaş piyasaya sürülmelidir. Hükümet de, ihracata ton başı verdiği 80 dolarlık teşviki, büyük zararda olan narenciye üreticisine vermelidir" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 15:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?