Dünyada bir haftadır yayılmaya başlayan ve Meksika'da 150'den fazla kişinin ölmesine neden olan domuz gribinin, domuzun etinden değil dışkısından geçtiği, bu nedenle domuz çiftliklerinden uzak durulmasa gerektiği bildirildi.
Adana Tarım İl Müdür Yardımcısı Veteriner Ömer Akmaz yaptığı açıklamada, Meksika'dan başlayıp birçok ülkede görülen ve tüm dünyaya korku salan, bugüne kadar sadece Meksika'da 150'den fazla insanın ölümüne neden olan domuz gribinin Avrupa'ya dayandığını söyledi.
Domuzdan insana, insandan insana solunum yolu ile bulaşan, solunum yollarını felç eden viral ve zoonoz bir hastalık olduğunu belirten Akmaz, "Gribe neden olan virüslere, influenza virüsleri ismi verilir. Bunların A, B ve C olmak üzere üç farklı tipi vardır. Dünya çapında salgınlara ve daha ağır belirtilere yol açan A tipi virüslerdir. Hastalığın etkeni olan İnfluenza A virüsünün özelliği, insanlardaki grip virüsü gibi domuzlarda çok çabuk değişime uğramasıdır. Domuz gribine karşı doğal bağışıklığımız bulunmuyor ve insanın bağışıklık sistemini çökertiyor. Bu nedenle insanların ölümüne neden oluyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre virüsün, domuz etinin yenmesiyle değil domuzun dışkısından bulaştığına dikkat çeken Akmaz şunları kaydetti:
"Domuzlardan kaynaklandığı tahmin edilen virüs, insandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşıyor. Bu nedenle virüsün bulunduğu ülkedeki insanların tokalaşmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Virüs tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Domuz eti yemeden değil dışkıdan bulaştığı için virüsün bulunduğu ülkelerde domuz çiftliklerine gitmekte çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle domuz çiftliklerinden uzak durulmalı."
A/H1N1 olarak adlandırılan virüsün, insan, domuz ve kuş gribi mikroplarının karışımından oluştuğunu ifade eden Akmaz, "Domuz etinin yenmesiyle değil, hayvanın dışkısından insana geçiyor. İnsandan insana solunum, hapşırık, öksürük ve tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Belirtileri, normal gripte olduğu gibi ateş, baş ağrısı, burunda akıntı, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık, kas ve boğaz ağrısı. Aşırı kusma ve ishale de neden olabiliyor. Klasik gribe göre daha kolay yayılıyor ve bulaşıcı özelliği daha yüksek. Kuluçka süresi 2 gün ile 1 hafta arasında değişiyor. İnsanlar için aşısı bulunmuyor. Sadece domuzlara yapılan aşı mevcut. Bu aşıda insana yapılamıyor" diye konuştu.
Domuz gribine karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Akmaz şöyle devam etti:
"ABD ve Meksika'ya seyahatlerde yetkililerin uyarılarına harfiyen uyulmalı. BU ülkelerden gelen kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. Klasik griple aynı korunma yöntemleri izlenmeli. Gripli kişilerle aynı ortamda bulunulmamalı. Kalabalık ve havalandırması yetersiz yerlerden uzak durulmalı. Domuzların bulunduğu ortamlara girilmemeli. Hijyen dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalı."
Virüsün daha çok yaşlılarda ve çocuklarda tehlikeli olduğunu vurgulayan Akmaz, "Hastalığa, domuz çiftliklerinde çalışanlarla domuzlarla doğrudan temas edenler daha çabuk yakalanırlar. Bu virüsler domuzlarda yıl boyunca bulunabilirler ancak salgınlar daha çok kış mevsiminde ortaya çıkar. Hastalanan domuzlarda ölüm oranı ise düşüktür. Hastalığın yayılmasında kıtalar arası ve ülkeler arası geçişte hava yolunun önemi çok büyüktür. Bunun için Ankara ve İstanbul'daki hava alanlarında yeterli tedbirler alındıktan sonra ülkemizde herhangi bir sorunla karşılaşacağımızı sanmıyorum. İlimizde de daha önce mevcut olan 4 adet domuz çiftliği ruhsatsız olduğu için Tarım il Müdürlüğü'nce kapatılmıştı" dedi.