Adana'da, Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen "Ülkemizde Toprak Anayı Hıçkırıklarla Ağlatanların Öyküsü" konferansına katılan Vali İlhan Atış, konuşmacıya tepki göstererek salonu terk etti.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Akif Kansu Toplantı Salonu'nda Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından "Ülkemizde Toprak Anayı Hıçkırıklarla Ağlatanların Öyküsü" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir katıldı.
Cangir konferansta, dünyada 2 milyon hektar arazinin bilinçsizce yok edildiğini belirterek, "1 santimetre toprak yaklaşık 600 yılda oluşuyor. Şubat ayında kiraz
ağaçları çiçek açmaya başladı. Bazı şeylerle kumar oynuyoruz. Dünya devletlerinin en çok üzerinde durduğu konuların başında arazi kullanımındaki yanlışlıklar geliyor. Türkiye'de bazı verimli tarım araziler yanlış tespitler sonucu sanayi alanlarına dönüştürülüyor" dedi.
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 1997'de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasıyla ilgili çalışmalara değinen Cangir, "OSB'ye arazi tahsisi sırasında bizim ve köylülerin tüm çabalarına rağmen dekara 725-750 kilogram ürün alınabilen arazi, verimsiz diye bilirkişi tarafından onaylanarak OSB kurulmasına karar verildi" diye konuştu.
Bu konuşmanın üzerine Vali İlhan Atış, Prof. Cangir'e, "Sizin bahsettiğiniz yıllarda ben müfettişlik görevindeydim. Bu nedenle benim burada durmam doğru olmaz" diyerek salondan ayrıldı. Vali Atış'ın ayrılmasından sonra Cangir, "Bu tür durumlara alışkınım" diyerek konferansa devam etti.
Atış, daha sonra yaptığı açıklamada, konferansa isteyerek katıldığını ancak profesörün konuyu çok kişiselleştirdiğini belirterek, "Konferansa toprak konusunda bilgi almak için katıldım. Ancak konu çok kişiselleştirildi. Malkara'daki arazi tahsisi konusunu biliyorum. Resmi belgeler gösterilmeye başlandı. Konferansa katılırken global olarak toprakla ilgili bir konferans olduğunu düşünmüştüm ancak devletin resmi belgeleri gösterilince konunun özelliği kayboldu. İlgimi çekmediği için ve işim de olduğu için ayrıldım" diye konuştu.
SAYIN VALİ; YANLIŞA TAVIR KOYMAK ONURLU BİR DAVRANIŞ. ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN VE EVİMİZİN GÜNEY CEPHESİNİ KAPATAN, ARKA DUVARLARI SINIRA BİTİŞİK VE BU DUVARDAKİ PENCERELER EVİMİZİN İÇİNDEKİLERİ Nİ GÖRÜYOR. AKÇATEKİR BELEDİYE ENCÜMENİNİN KAÇAK YAPI İLE İLGİLİ PARA CEZASI VE YIKIM KARARI VAR. AKÇATEKİR AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA "GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK " SUÇUNDAN ŞİKAYETÇİ OLDUĞUMUZDA ; MAHKEME MUVAZAALI İŞLEMLERLE RANTIN ÜSTÜNLÜĞÜNE KARAR VEREREK HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ AŞAĞILANDI. İŞ MAKİNAM YOKTU, TALEP ETTİM, TEMİN EDEMEDİM BAHANESİNE İTİBAR EDİLDİ. YAPTIĞIM TESBİTTE AKÇATEKİR BELEDİYESİNİN İ Ş MAKİNESİ İLE İŞ MAKİNESİNİ KULLANAN OPERATÖRÜNÜN OLDUĞUNU BELGELEDİM. MAHKEME KARARI İLE İLGİLİ SİZLERDEN BİR BEKLENTİM YOK. ANCAK; DEVLET ORADA ACİZ Mİ? DEĞİL Mİ? DİYE MAKAMINIZA DİLEKÇELER YAZDIMSADA CEVAP ALAMADIM. İMAR YASASINA HALEN MUHALEFET EDİLMEKTE,RANT HALEN KORUNMAKTADIR. KAMU KURUMLARINA EMİR VEREREK MUVAZAALI İŞLEMLERLE, ÇİRKİN OYUNLARIN, RANTIN VE DÜŞÜLEN GÜLÜNÇ DURUMLARIN ORTADAN KALDIRILMASINI ,HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN GERİ DÖNMESİNİ ARZEDER VE DİLERİM. SAYGILARIMLA