Adana Valiliği, buğday hasadının yapıldığı şu günlerde anız yangınlarını önlemek için bir dizi tedbir aldı.
Adana Valiliği ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, bölgede birçok çiftçinin hasat sonrası anız yakma işlemi uyguladığı ve bunun sonucunda kendisine, çevresine ve yurt ekonomisine büyük zarar verdiğine dikkat çekildi.
Adana’da anız yangınlarının önlenmesi amacıyla Valilik emrinde ortak bir eylem planı hazırlandığı kaydedilen açıklamada, şu tedbirlerin alındığı bildirildi:
“Kaymakamların ilçelerinde muhtarlarla toplantı yaparak anız yasağını duyurmaları, kamu görevlileri ve köy muhtarlarının anız yasağına uyulması hususunda gerekli tedbirleri almaları, toplantı sonucunun Valiliğe bildirilmesi sağlanacaktır. Anızdan kaynaklı yangın çıkan köylerin muhtarları hakkında görevi ihmal suçundan soruşturma açılacaktır. Kolluk kuvvetlerinin denetimlerini sıklaştırmaları, anız yakan kişinin bizzat tespit edilemediği durumlarda; menfaat sağlayan kişi göz önüne alınarak, toprağı işleyen hakkında tutanak düzenlenmesi ve tutanak düzenleyenlerin kanaat bildirerek, ‘ikinci ürün ekmek için tarlayı işleyen tarafından kasten yakılmıştır’ ifadesi kullanılacaktır. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü'nün ekip sayılarını arttırarak sürekli arazide olmaları sağlanacaktır. Orman Bölge Müdürlüğü'nün yangın helikopterinin ve arazözlerinin her türlü anız yangınında müdahaleye hazır bulundurulması sağlanacaktır. İlçelerdeki Tarım Müdürlüğü personeli, anız yangınlarının yoğun olarak yaşandığı buğday hasadı ve mısır hasadı sonrası 15 gün boyunca sürekli arazide bulunarak gerektiği durumlarda ekteki formata uygun olarak tutanak düzenleyeceklerdir. Büyükşehir Belediye sınırlan içerisindeki anız ve kuru ot yangınlarında İtfaiye Müdürlüğü yanan yerlere acil müdahalede bulunacaktır. Anız yakma fiiline karışan çiftçilere verilecek teşvikin Valilik tarafından gözden geçirilmesi sağlanacaktır. Anız yangınlarını ihbar etmek isteyen vatandaşlar, Müftülükler hutbe ve vaaz hazırlıkları yaparak bütün camilerde vatandaşı bilgilendireceklerdir. Çukurova Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü anız yangınlarını önlemek amacıyla proje hazırlayarak Valiliğe sunmaları sağlanacaktır. Çukurova Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü' nün katılımıyla yerel kanallarda anız yangınlarına ilişkin TV programları yapılacaktır. Anız yangınları döneminde anızla mücadele kapsamında kesilen idari para cezalarının gazetelerde ilan edilmesi ve Valiliğin aylık değerlendirme toplantılarında basına duyurulacaktır”
Açıklamada ayrıca, vatandaşların da konuya duyarlı olması istenerek 177, 156, 155 numaralı telefonlara ihbarda bulunabilecekleri bildirildi.