Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Maliye Bakanlığı'nın vergi borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine olanak sağlayan son tebliğinin, ekonomik kriz ortamı yaşayan iş dünyasının bir ölçüde de olsa nefes almasını sağlayacağını belirterek vergi borcu bulunan üyelerinin bu fırsattan yararlanmasını istedi.
Şaban Baş, yaptığı açıklamada, 2002'den günümüze kadar ülke genelinde kapanan şirket sayısının 30 bini, kepenk kapatan esnaf sayısının ise 130 bini aştığını belirtirken, yayımlanan 29 Ekim tarihli tebliğ ile sorunun ana etkeni olan geçmiş yıllarda işveren üzerinde giderek biriken vergi yükünün azaltılması konusunda ilk kez kapsamlı bir ödeme kolaylığı sağlandığını vurguladı.
Bu anlamda iş dünyasının tebliğin yayımlandığı 29 Ekim tarihini çifte bayram yaparak kutladığını ifade eden Baş, şunları söyledi:
"Türk ekonomisinin en büyük yaralarından birisini işsizlik oluşturmaktadır ve kapanan her iş yeri istihdama darbe vurmaktadır. İşsiz sayısının 10 milyonlu rakamlara ulaştığı ülkemizde, kepenk kapatan her firma işsiz ordusuna yeni neferlerin katılmasına neden olmaktadır. İşverenin önündeki engeller ne kadar kaldırılırsa, ülkenin kaynakları ne kadar verimli kullanılırsa toplanan vergi o oranda yükselecek, olumsuz fatura işçi ve işverene yansımayacaktır. Bu anlamda vergi borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine ilişkin tebliği olumlu bir uygulama olarak değerlendiriyoruz. Ancak kuşkusuz bu tebliğin yaşanan sorunları tam anlamıyla çözmeyeceği de ortadadır.
Vergi gelirlerinin artırılması için, yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla vergisini düzenli ödemekte bile sorun yaşayan mükellefin üzerine gitmektense, kayıt dışı ekonomiyi sisteme dahil edip vergiyi tabana yaymak daha adil bir düzenleme olacaktır. Özellikle istihdam üzerindeki sosyal prim yükü, enerji ve yakıt maliyetleri, işletmelerin rekabet gücünü ve ihracat imkanlarını zorlayan bir noktaya gelmiştir. Buna karşılık, hükümetin vergi gelirlerini artırabilmek uğruna kayıt altındaki işadamı ve sanayicileri daha fazla vergi ödemeye zorlayarak ekonomik darboğazı aşmak istemesi doğru bir yaklaşım değildir. Hükümetin vergi gelirleriyle kapatmaya çalıştığı açığı kapatabilmek için öncelikle kayıt dışı ekonomiyi önlemesi, bunun yanında kamu harcamalarındaki israf ve gereksiz giderlerin kısılmasını sağlaması gerekir."
Tebliğe göre mükelleflere borçlarını ödemede 2008'in Aralık ayından başlamak ve eşit taksitler halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanındığını ve tecil edilen borçlara yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacağını kaydeden Baş, başvuruda bulunan mükelleflerin tecil taleplerinin, alacağın tutarına bakılmaksızın vergi daireleri tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacağını bildirdi. ATO Başkanı Baş, borçları taksitlendirilen mükelleflerin, tecil ve taksitlendirilen borçlarının yüzde 10'unu ödemiş olmaları ve vadesi geçmiş başka borcu bulunmaması şartlarıyla vadesi geçmiş borcunun bulunmadığına dair yazı alabileceklerini de kaydetti.
Tebliğ kapsamında, 1 Eylül 2008 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmeyen tüm amme alacaklarının tecil ve taksitlendirilmesinin mümkün olduğunu belirten ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, bu fırsattan yararlanmak isteyen üyelerinin, 28 Kasım 2008 günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairesine yazılı olarak başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.