22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Yağmur çiftçileri perişan etti

Adana'nın merkez ilçesi Yüreğir'e bağlı Esenler ve Kütüklü köyünde aşırı yağmur nedeniyle Ceyhan Nehri'nin taşması sonucu tarım arazileri sular altında kalan çiftçiler, yağmur yağmaması için dua etti.

Adana'da yaklaşık bir haftadır aralıklarla devam eden yağmur, çiftçileri perişan etti. Aşırı yağmur nedeniyle Ceyhan Nehri üzerine kurulu olan Aslantaş barajı yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Bunun üzerine DSİ, barajın kapaklarını açmak zorunda kaldı. Barajın kapaklarının açılması ve aşırı yağmur nedeniyle Ceyhan Nehri taşarak tarım arazilerine zarar verdi.

Özellikle Ceyhan Nehri'nin kıyısına kurulan Yüreğir'in Esenler ve Kütüklü köyündeki çiftçilerin tarım arazileri tamamen sular altında kaldı. Geçen yıl ve ondan önceki yıllarda kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkan çiftçiler, bu kez su altında kalan tarlaları başında yağmur yağmama duasına çıktı. Esenler ve Kütüklü köyündeki çiftçiler, Esenler köyü camisi imamıyla birlikte, yağmur yağmaması, afetlerin olmaması için dua etti.

Esenler Köyü Muhtarı Yunus Kaya, ektikleri karpuzun yağmur nedeniyle telef olduğunu onun yerine ektikleri mısırın da sular altında kaldığını belirterek, "Artık yağmur yağmasın. Her yıl yağmur yağsın diye dua ediyorduk. Ama bu yıl artık yağmur yağmasın diye dua ediyoruz. Yağmur bereket ama ektiğimiz ürünlerin hiçbiri kalmıyor. Allahım artık yağmur yağmasın" dedi.

Kaya, 85 dönüm yerfıstığı, 120 dönüm karpuzunun tamamen sular altında kaldığını, bu tarlalardan ürün almasının artık imkansız olduğunu vurgulayarak, "Devlet bize yardım etsin. Bütün ürünlerim su altında. İki kez sel darbesi yedik" diye konuştu.

Kütüklü Köyü Muhtarı Mustafa Çelik de, yağmur yağdığı için köylerinde bu yıl ikinci kez afet olduğunu bu nedenle köyün imamını getirerek tarla başında yağmur yağmaması için dua ettiklerini söyleyerek, "Köylünün hiçbir şeyi kalmadı. Bütün ektiği sular altında kaldı. Artık tek çaremiz Allah'a yalvarmak. Ziraat Bankası'na, kredi kooperatifine ve özel bankalara borcumuz var. Ektiğimiz ürünler gitti, bu borçları nasıl ödeyeceğiz. Devletimizden bu borçları bir yıl ötelemesini istiyoruz. Yoksa yiyecek ekmek bulamayız" şeklinde konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis ise çiftçinin bu yıl ikinci kez sele maruz kaldığını ve aşırı yağmurlar nedeniyle bütün ürünlerinin sular altında kaldığını kaydetti. Halis, çiftçinin yapacak bir şeyi olmadığı için her zaman yağmur yağsın duası yaparken, bu kez yağmur yağmama duası yaptığını, bu duanın da çiftçinin ne kadar zor durumda olduğunu gösterdiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:48:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?