Adana Barosu tarafından 10 yaşındaki R.Ö.'yü sokakta çalıştırdığı gerekçesiyle dava açılmasına rağmen babanın beraat etmesini sağlayan mahkeme kararını Yargıtay 4. Ceza Dairesi bozdu.
Adana Baro Başkanı İbrahim Gazioğlu, baro başkanlığında yaptığı basın toplantısıyla babası tarafından okula gönderilmeyerek sokakta çalıştırılan 10 yaşındaki R.Ö.'nün mahkeme süreci hakkında bilgi verdi.
Gazioğlu, R.Ö.'nün sokakta çalıştırılırken polis tarafından alınarak çocuk şubesine götürüldüğü ve daha sonra yasalarda çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu için Avukat Metin Kuş tarafından babanın dava edildiğini söyledi.
Gazioğlu 4 bin 857 sayılı iş kanununa göre 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu belirterek, "14 yaşını doldurmuş çocuklar bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak şekilde hafif işlerde çalıştırabilirler. 16 yaşını doldurmamış çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Ülkemizin 1995 yılında kabul ettiği Birleşmiş Milletleri Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'ne göre bu sözleşmeye taraf devletler, çocuğun, ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek şekilde çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul ederler" dedi.
Gaziolu, bu doğrultuda Adana'da babası tarafından aile bütçesine katkıda bulunması için 10 yaşındaki bir çocuğun okula gitmesi gerekirken çalıştırıldığı için Avukat Metin Kuş tarafından babaya Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"10 yaşındaki R.Ö sokakta çalıştığı sırada polisler tarafından alınarak çocuk şubeye götürülmüş. Bunu öğrenen avukat arkadaşımız Metin Kuş yasaların ilgili maddesine dayanarak baba hakkında suç duyurusunda bulunarak dava açmıştır. Dava tamamlanarak yerel mahkeme babanın beratına karar verdi. Ancak avukat arkadaşımız kararın temyiz edilmesi için Yargıtay'a başvuruda bulundu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak babanın yeniden yargılanmasına karar verdi."
Gazioğlu, Yargıtay'ın gerekçeli kararını şöyle açıkladı:
"Gerek sanık savunması, gerekse mağdurun anlatımı ile okulda yer almadığı biçimdeki itibar edilmeyecek nedenle mağdurun okula dahi gönderilmeyerek, çalışmaya sevk edildiği anlaşılmaktadır. Çocuk haklarına dair sözleşmenin 31. maddesi uyarınca çocukların dinlenme, boş zamanlarını değerlendirme, oyun oynama, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılma hakları bulunmaktadır. Buna karşın sanığın acıma, merhamet ve şefkat duygularıyla bağdaşmaz biçimde mağdurun eğitimini engellemek suretiyle sokaklarda çalıştırılmasının aile bireylerine kötü davranış oluşturacağı gözetilmeden dayanaksız ve yasal olmayan gerekçeler ile beraatına karar verilmesi, yasaya aykırı ve R.Ö.'nün vekilinin temyiz nedenleri yerinde görülerek onama düşüncesinin reddi ve hükmün bozulmasına karar verilmiştir."
Gazioğlu anne-babanın cezalandırılmasına yönelik bu kararın baro tarafından sevinçle karşılandığını ve Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizerek, "Dünya genelinde 250 milyon çocuk sokaklarda bir türlü çalıştırılmaktadır. Bizim gayretimiz bu çalışan çocukların okulda çalışmasını sağlamak. Çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalar ekonomik ve insani kalkınmaya katkıda bulunacaktır" dedi.
Gazioğlu Yargıtay'ın bu kararının ardından ailenin tekrar yargılanacağını sözlerine ekledi.