İslam aleminde her yıl kutlanan mübarek gecelerden olan Miraç Kandili Adana'da coşkuyla kutlanacak.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Sabancı Merkez Camii'nde Mirac Kandili dolayısı ile vaaz edecek. Pazar akşamı idrak edilecek gecede verilecek vaaz, merkezi sistemle Adana'daki tüm camilerde de dinlenebilecek.
Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Mersin ve Adana'da bir dizi konferans veren Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Mirac Kandili'nde şehrin sembolü haline gelmiş olan Sabancı Merkeez Camii'nde Adanalılarla buluşacak olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu, böylesine mübarek bir günde Adanalılara vaaz etmekten onur ve şeref duyacağını ifade etti.
MİRAÇ NEDİR
Miraç, İslam dininde mübarek ayların ilki Receb ayının 27. Gecesi Cenab-ı Hakkın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselamın rehberliğinde Peygamber Efendimiz Aleyhissalatü Vesselamın Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere, İlahi huzura yükselmesidir. Bu ulvi seyahat, mucizelerin en büyüğüdür. Miraç mucizesi Kur'an-ı Kerimde ayetlerle anlatılmış ve varlığı inkar edilemeyecek bir şekilde ortaya konmuştur. Bu ilahi yolculuğun ilk merhalesi olan Mescid-i Aksa'ya kadarki safha Kur'anı Kerim’de İsra Suresi’nde Mescid-i Aksa’dan başlayarak semanın bütün tabakalarından geçip İlahi huzura varmasını kapsayan ikinci merhalesi de Necm Suresinde anlatılmaktadır.
RAMAZAN AYVALLI KİMDİR
1948 yılında Yalvaç Isparta'da doğan Ramazan Ayvallı ilk, orta ve lise tahsilini Yalvaç’ta tamamladı. 1965 yılında Yalvaç Lisesi'nden, 1969 yılında da, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Fakülteden mezuniyetini müteakıp, 1969 yılından 1980 yılına kadar (11 sene müddetle), Diyanet İşleri Başkanlığında Din İşleri Yüksek Kurulu Raportör olarak çalıştı. 1977-1978 senelerinde ise yine 2 sene T.E.D. Ankara Koleji'nde Din Dersinin yanı sıra Ahlak Dersleri okuttu.
1975 yılı başından itibaren, Mısır'daki Kahire Üniversitesi Daru'l-Ulum Fakültesi’nde lisans üstü kısmında 2 sene ilmi çalışma ve araştırmalar yaptı, Kahire’de bulunan Ayn-ı Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şark Dilleri Bölümünde mukaveleli öğretim üyeliği görevinde bulundu. 1979 yılında, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde, "İlahiyat Doktoru" unvanını aldı.
17 Mart 1980 – 4 Ocak 1982 yılları arasında, Yozgat Yüksek İslam Enstitüsünde Öğretim Üyeliği ve Müdür Muavinliği, 19 Ocak 1982 tarihinden itibaren de Samsun Yüksek İslam Enstitüsünde öğretim üyeliği görevlerinde bulundu.
01.01.1983 – 18 Temmuz 1984 tarihleri arasında, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak vazife yaptı. 30 Nisan 1993 tarihine kadar Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak vazife gördü.
9 sene devam eden Konya İlahiyat Fakültesindeki görevinin yanısıra, 4 sene de Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Bölümünde "Arapça Mükaleme" dersleri okuttu. 01 Mayıs 1993 tarihinde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine öğretim üyesi olarak tayin olunan Ramazan Ayvallı 31 Ocak 1995 tarihinde profesör olmuştur.
1969'dan beri pek çok gazete ve dergide çok sayıda ilmi araştırma ve makale yayınlayan, 1970 yılından beri de milli ve beynelmilel çapta birçok ilmi konferans, kongre, panel, sempozyum ve seminere iştirak eden Ramazan Ayvallı 2 Yüksek İslam Enstitüsü ile 3 İlahiyat Fakültesinde Öğretim Üyeliği yapmıştır.
22 Nisan 1993 tarihinden itibaren, TGRT Huzura Doğru Programı'nda İslam büyüklerini anlatan Prof. Dr. Ramazan Ayvalı 22 Nisan 1996 tarihinden 1998 yılı sonuna kadar da "Hadis-i Şerif'lerden Seçmeler" başlığı altında Sahih-i Buhari'deki Hadis-i Şerif'lerin açıklamalarını yapmıştır.
Ayrıca Ankara’da: Meteoroloji'nin Sesi, TRT-1, TRT-2 ve Arifan radyolarında, İstanbul’da: TGRT-FM, Moral-FM, Marmara-FM gibi radyolarda, Konya’da: Çağrı TV, Sun-TV, Malatya’da: Ufuk-TV, Kayseri’de: Elif-TV, Erzurum’da: Kanal-25, Yozgat’ta: Bayrak-TV, Amasya’da: Taşova-TV, Beypazarı’nda: Seyelan-TV gibi mahalli televizyonlarda, TGRT, Show-TV, Star-TV, Mesaj-TV ve Meltem-TV gibi ulusal televizyonlarda ilmi, tarihi, ahlaki, kültürel ve branşı ile ilgili konularda konuşmalar yapmıştır.Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Hadis Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini bilmekte olup evli, 3 çocuk ve 2 torun sahibidir.
SABANCI MERKEZ CAMİNİN ÖZELLİKLERİ
Yapımına 1988 yılında başlanan ve Sabancı ailesinin desteği ile 1998 yılında ibadete açılan Sabancı Merkez Cami, adeta Adana'nın sembolü olurken kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de kentteki ilk durağı konumunda.
Avlularıyla beraber 6 bin 600 metrekareye yayılan cami klasik Osmanlı tarzında yapılarak 8 fil ayağı üzerine oturtulmuş.
Caminin çeşitli yerlerinde 130 civarında Hadis-i Şerif yazılı, cami içerisindeki süslemeler İznik çinilerinden, kıble cephesinde bulunan ve üzerinde Kur'an-ı Kerim'den ayetler bulunan 4 adet pano ise büyüklük bakımından dünyadaki en büyük cami panolarından.
Caminin ana mekanında bulunan 5 kubbe, İslamın 5 şartına, caminin 6 minaresi imanın 6 şartına, ana kubbeyi taşıyan 8 fil ayağı Allah'ın subuti sıfatlarına, caminin 8 ana giriş kapısı 8 cennet kapısına, 6 minaredeki 16 şerefe tarih boyunca kurulmuş 16 Türk Devletine, 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran'an-ı Kerim'de adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed'in (sav) peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 4 minare Allah'ın 99 güzel ismine karşılık geldiği bildiriliyor.
Mübarek kandil gecelerinde cemaate caminin musluklarından şerbet ikram edilmesi ile de meşhur olmuştur.