22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Yeni gözde susam ve soya

Düşük fiyat politikası nedeniyle çiftçinin artık mısırdan para kazanamaz hale geldiğini belirten Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, çiftçinin bir süredir soya ve susam gibi ürünlere yöneldiğini söyledi.

Mısır fiyatının son üç yıldır sürekli gerilemesi nedeniyle çiftçi, susam ve soya gibi ürünlerin ekimine yönelmeye başladı. Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, düşük fiyat nedeniyle çiftçinin bu yıl mısır ekmeyi tercih etmediğini belirterek, sadece Çukurova'da yüzde 30'luk rekolte gerilemesi olduğunu söyledi. Mısırın en büyük alıcısı yem sanayicileri ise yurtiçi fiyatların yine de uluslararası piyasalara göre yüksek kaldığını, bu nedenle bu yıl ihracat yapamayacaklarını belirtti.

Geçen hafta 1 ton mısırın fiyatı piyasada 370 TL'ye kadar düşerken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım fiyatını 450 TL olarak açıklamasıyla fiyatlar 410-415 TL'ye kadar yükseldi.

TMO'nun açıklamasının ardından fiyatların toparlanmaya başladığını anlatan Nur Özkan, yine de düşük fiyat politikası nedeniyle çiftçinin artık mısırdan para kazanamaz hale geldiğini, geçmişte pamukta olduğu gibi mısırdan da vazgeçmeye başladığını dile getirdi. Özkan, çiftçinin bir süredir mısır yerine soya ve susam gibi ürünlere yöneldiğine dikkat çekti. Çukurova'da yüzde 30'luk rekolte gerilemesi olduğunu kaydeden Özkan, geçen yıl 3.5 milyon ton civarında olan toplam rekoltenin bu yıl düşmesini beklediklerini söyledi.

Bakanlığın açıkladığı fiyatın makul olduğunu ancak piyasalara yüzde 100 yansımadığını ifade eden Özkan, "Açıklama yapılmasaydı fiyatlar 350 TL'ye kadar gerileyebilirdi. Örgütüne sahip çıkmayan, birbirinden kopuk ve habersiz büyük bir kesim var. Çiftçiye panik yaşatan fısıltı gazetesi hızlı çalışıyor. Bu nedenle çiftçi 'elimde kalır' korkusuyla ürününü satıyordu. Yani fiyatın açıklanmasıyla birlikte mısır idamdan döndü" açıklamasında bulundu.

Yem ihracatı yapılmayacak
TMO'nun açıkladığı fiyatı yüksek bulan yem sanayicileri ise bu yıl ihracat yapmayı planlamıyor. Fiyatları gerçekçi bulmadıklarını belirten Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekteri İsmail Hakkı Erdoğdu, fiyatların piyasada 400 TL olarak seyredeceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Fiyatların yüksekliği nedeniyle ihracat yapamaz duruma geldiklerini dile getiren Erdoğdu, "Geçen yıl 175 bin ton civarında ihracat yaptık. Bu yıl hububat rekoltesinin iyi olması nedeniyle iyi bir ihracat hedefliyorduk. Ancak bu fiyatlarla yurtdışında rekabet etmemiz mümkün değil. Sektörün ayakta kalması için rekabet gücünün artırılması ve sürdürülebilir üretim gerekiyor. Devlet her ikisini de sağlamıyor. Bu nedenle bu yıl hiç ihracat yapamayacağız" dedi. Geçen yıl toplamda 9.5 milyon tonluk yem üretimi yapıldığını belirten Erdoğdu, bu yıl da üretimin aynı seviyelerde kalacağını öngördü.
Bu yıl nişasta bazlı şekerde kotanın yüzde 35'ten yüzde 25'e düşürüldüğünü, bu nedenle mısır alımının azalacağını belirten Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz ise toplam üretimin yüzde 10'unu alacaklarını anlattı. Devlet müdahalesinin piyasayı olumsuz etkilediğine işaret eden Akyüz, "Devletin müdahalesi çiftçiyi afyon yutmuşa çeviriyor. Devletin 'ne ekersen alacağım' demesi teşvik değil. Çiftçiye bir taraftan verip, diğer taraftan mazota zam yapıp alıyor. Memleketin ürün deseni bozuluyor. Çiftçiye ektiği dönüm başına destek verirse, o da arz-talebi yönetebilecek bir noktaya gelir" diye konuştu.


TMO ocakta mısırı 580 TL'den satacak
Geçen yıl tonu 430 TL olan mısırın alım fiyatı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından geçen hafta 450 TL olarak açıklandı. Ayrıca 2008 yılında ton başına 36 TL olarak ödenen prim, bu yıl 40 TL'ye çıkarıldı. Bu yıl mısırda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgeleri çerçevesinde sınırsız alım yapılmasına karar verildi. Ürün bedelleri maksimum 35 gün içinde üretici banka hesaplarına aktarılacak. Ürününü emanete bırakan üreticilere, talepleri halinde yüzde 30 avans ödenecek. Ürünün geri çekilmesi durumunda ise depo kira ücreti alınmayacak. Makbuz senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi kullananların, ürünlerini TMO'ya satmamaları halinde kredi faizinin yüzde 25'lik kısmı TMO tarafından karşılanacak. Kendi depolarında veya kiraladıkları depolarda ürün stoklayanlar da yerinde emanet alım sistemi kapsamında makbuz senedi karşılığı kredi kullanabilecek. TMO'nun mısır satış fiyatı ise Ocak 2010'da başlamak üzere 580 TL olarak belirlendi.

Ayşegül Sakarya - Referans
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2009 Çarşamba 21:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?