Çalık Holding'in Adana'nın Yumurtalık ilçesi sınırlarında yapmayı planladığı 9 milyar dolarlık petrokimya ve rafineri tesisiyle ilgili 1/100.000'lik imar plan tadilatı talebi, İl Genel Meclisi'nde MHP grubunun desteği ile kabul edildi. MHP'nin ret kararından dönerek olumlu oy kullanması, CHP'li üyelerce eleştirildi.
Adana İl Genel Meclisi, Kasım ayı ilk oturumunu Abdullah Torun başkanlığında gerçekleştirdi. Çalık Holding'in Adana'nın Yumurtalık ilçesi sınırları içinde kurmayı planladığı petrokimya ve rafineri tesisiyle ilgili imar planı tadilatının görüşülecek olması sebebiyle gazetecilerin de yoğun ilgi gösterdiği toplantıda söz konusu taleple ilgili komisyon raporları tek tek okundu.
İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık, Tarım ve Orman, Eğitim ve Kültür Komisyonlarının oy çokluğu, Sanayi ve Ticaret ile Hukuk Komisyonlarının da oybirliği ile olumlu görüş verdiği imar planı tadilatı hakkında söz alan CHP Grup Başkan Vekili Ahmet Baştagül, dosyadaki eksiklerin giderilmemesine rağmen MHP Grubu'nun kararını değiştirmesine anlam veremedikleri söyledi.
Firmanın verdiği koordinatlar ile dosyadaki verilerin birbirini tutmadığını savunan Baştagül, "Burada kime güveneceğiz. Arsa spekülasyonu mu yapılıyor ve biz alet mi oluyoruz diye aklımıza geliyor. Dosya daha ciddi incelenmeli. ÇED raporu güncel değil yasal değeri yok. Revizyon raporu bakanlığa sunulmamış, arazisi olmayan firmaya neye göre imar yapacağız? Sanayi tesisleri ile yerleşim birimi arasında bırakılmış olan tampon bölgeye yapılması planlanan bu tesise izin vermek ne dereceye doğru olabilir tartışılır. Dosyaya daha önce verdiğimiz ret kararına ilişkin gerekçeler halen mevcut iken bazı arkadaşlarımızın ret kararından dönmesini de anlamış değiliz" dedi.
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı CHP'li Ali Dinigüzel de, plan tadilatı başvurusunda bulunan firmayı "saygısızlık ve ciddiyetsizlikle" suçladı. Dosyada güncel ÇED raporunun bulunmadığını, bir yerde 4 milyon metrekare olarak belirtilen plan tadilatına esas arazinin bir başka yerde 8 milyon metrekare olarak görüldüğünü savunan Dinigüzel, "Bunları göz ardı edemeyiz. Dosya incelendikçe eksikleri ortaya çıkıyor. Daha Cuma günü akşamına kadar talebe karşı düzenlenen sayfalarca olumsuz komisyon raporlarına bilinmez bir el değdi ve kısaltarak iki satıra düşürdü. Biz grup olarak kararımızın ardındayız. Daima hakkın ve haklının yanında olmalıyız, güçlünün değil. Bu meclisin arkasında 1 milyon seçmen var. İlerde torunlarımıza sahilleri ve yeşil alanı yok olmuş Yumurtalık'ı gezdirmeyelim" diye konuştu.
Daha sonra madde oylamaya sunuldu. AK Parti, MHP ve DTP'li üyelerin lehte, CHP'li üyelerin aleyhte oyu kullandığı madde 8'e karşı 53 oyla kabul edildi.