Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, evlerde sevgiyle beslenen kedi köpeklerin, sokağa terk edildikten bir süre sonra üzüntüden araçların önüne atlayarak intihar ettiklerini söyledi.
Çıtırık, yaptığı açıklamada, gelişi güzel hayvan alımlarının bir çoğunun hayvanların ölümüyle sonuçlandığını belirterek, hayvan sahibi olmak isteyen ailelerin mutlaka iyi düşünerek karar vermeleri gerektiğini belirtti.
DOHAYKO Adana Hayvan Barınağı'nda sayları binin üzerinde olan kedi ve köpeklerinin bir çoğunun terk edilen hayvanlardan oluştuğunu söyleyen Çıtırık, "Biz yardıma muhtaç hayvanlara elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ancak insanlarımızın da bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Bazı aileler maalesef çocuklarına hediye etmek için gelişi güzel hayvan alıyor. Ancak belli bir süre sonra sıkılan aile, hayvanı sokağa terk ediyor. Sokağa terk edilen kedi köpeklerin bir çoğu üzüntüden araçların önüne atlayarak intihar ediyorlar. Çünkü onların da duyguları var. Bazı hayvanlar ise üzüntüden ve yalnız hissetme duygusundan ölüyor. Bu nedenle eve hayvan alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Hayvan sahiplenmek fedakarlık ister" dedi.
Ailelerin terk ettikleri hayvanları "mutlaka bir sahiplenen çıkar", "barınaklar sahiplenir" düşüncesiyle sokağa bırakmamalarını isteyen Çıtırık, "Barınaklar hayvanlar için çok elverişli yerler değil. Barınaklardaki kafeslerde çok sayıda hayvanının aynı ortamda olması hastalanma riskini artırıyor. Özellikle kediler bu şartlarda uzun süre yaşayamıyor" diye konuştu.
Hayvanların büyümeyen çocuklar olduklarını söyleyen Çıtırık, "İnsanlar eve bir hayvan alırken, o hayvanla ömrünün sonuna kadar birlikte olmayı göze almalıdırlar. Hiç değilse 12-13 yıl bu hayvanı sahiplenmek gerekiyor" diye konuştu.
DOHAYKO Hayvan Barınağı'nda hayvan sahiplendirme işlemlerinin yapıldığını hatırlatan Çıtırık, şunları söyledi:
"Sokaklardan topladığımız terk edilmiş veya yaralanmış kedi ve köpeklerin bir çoğu sahiplenmeyi bekliyor. Ancak verdiğimiz hayvanı sahiplenecek aileleri titizlikle seçiyoruz. Bir kişi gelip hayvan istediğinde evde yaşayan diğer fertlerin de bu hayvanı isteyip istemediğini araştırıyoruz. Eğer ev sakinlerinden hayvanı kabullenmeyen biri olduğu takdirde sahiplendirme işlemini yapmıyoruz."