Yeşilbarış Örgütü’nün (Greenpeace) İncirlik Hava Üssü’nde ABD’ye ait nükleer silah olduğuna ilişkin iddialarını en üst seviyede tekrarlaması, beldede yaşayanları endişelendirdi. İncirlik Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdülkerim Estetik, “İncirlik’te nükleer silah varsa bunu bilmek hakkımız. Can bizim canımız” dedi.
İncirlik Belediye Başkanı AKP’li Vedat Karadağ da bilgilenme ihtiyaçları olduğunu, ancak böyle bir açıklama yapılacağına ihtimal vermediğini söyledi.
Greenpeace Uluslararası Direktörü Dr. Gerd Leipold’un, Milliyet Gazetesi’nde Derya Sazak’la yaptığı söyleşide İncirlik Hava Üssü’nde 90 nükleer silah bulunduğunu iddia etmesi, üssü yeniden gündeme getirdi. Bu ropörtajda, ABD’ye ait nükleer silahların hangi ülkelerde olduğuna dair askeri bilgilere ulaşma hakları bulunduğunu ve bu hakkı kullanarak Türkiye’deki 90 nükleer silahın Balıkesir’den İncirlik’e getirildiğini öğrendiklerini belirten Dr. Leipold’un sözleri, Adana’nın İncirlik Beldesi'nde yaşayanları korkuttu.
İncirlik Belediye Başkanı Vedat Karadağ, böyle bir konunun kendilerini aştığını belirterek, ABD ve Türkiye hükümetlerini ilgilendiren varsayımın doğruluğuna inanmadığını anlattı. İncirlik’te nükleer silah bulunduğunu sanmadığını, ancak böyle bir şey varsa halkın bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karadağ, bölgede nükleer silah bulunup bulunmadığı ile ilgili açıklama yapılacağına da ihtimal vermediğini söyledi.
İncirlik Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdülkerim Estetik de şimdiye kadar böyle bir bilgiye ulaşamadıklarının altını çizerek şöyle devam etti:
“İncirlik’te atom bombası olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir yapılanma varsa da bilmek isteriz. Can bizim canımız. Allah korusun silahlarla ilgili bir kaza olsa bizim canımız yanar. İncirlik’te nükleer silah varsa yetkililerin bunu bize açıklaması gerekir. Ama biz şu ana kadar böyle bir duyum almadık. Buradaki istihbaratımız güçlüdür. Olsa bilirdik.”
İncirlik'te 30 yıllık esnaf olduğunu söyleyen dem Bayram ise konuya maddi sorunları açısından yaklaştı. Bayram, “Nükleer bomba olsa ne olur, olmasa ne olur? Bizim cebimiz boş. İşsizlik en büyük sorunumuz. Birinci bomba iş. İşler açılsın, cebimiz dolsun” dedi. Beldede ABD’lilere yönelik satış yapan mağaza sahipleri, üste nükleer bomba olduğuna inanmadıkları açıklamasını yaparken, bazıları da halkın bilgilendirilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Hürriyet
Yayın Tarihi :
29 Mayıs 2006 Pazartesi 16:09:57