Adana'nın Ceyhan ilçesinde yağışlardan dolayı makineli hasat yapamadığı için ürünü tarlada çürümeye yüz tutan çiftçilerden Candan Karataş, olumsuz hava şartları yüzünden pamuğunu kış ortasında toplatmak zorunda kaldı.
Sağanak yağış ve soğuk hava şartları sebebiyle hem rekolte kaybı yaşadığını hem de üründeki kalitenin düştüğünü ifade eden Karataş, "Normal hasat zamanında dönümden 350-400 kilo pamuk elde ederken şimdi 200 kilo civarında pamuk elde ettik. Ayrıca pamuğumuzu hasat döneminde 90-95 kuruştan satarken şimdi 50 kuruşa bile zor satıyorum" diye konuştu.
Öte yandan kış ortasında pamuk toplayan işçiler, evlerine götürdükleri günlük 10 lira ile geçinmeye çalışıyorlar. Çukurova'nın merkezi Ceyhan'da normal şartlar altında eylül-ekim aylarında hasadı yapılan pamuk, bu yıl hava şartlarındaki olumsuz seyir sebebiyle ancak şubat ayında toplanabildi. Ceyhan'ın çeşitli mahallelerinden gelen pamuk işçileri soğuk, yağmur, çamur demeden kilosunu 20 kuruşa topladıkları günlük 50 kilo pamuktan kazandıkları parayla geçinmeye çalışıyorlar.
Ceyhan'ın Mercimek beldesi yakınlarındaki 100 dönümlük pamuk tarlasında aileleriyle birlikte çalışan pamuk işçileri, pamuğu normal hasat mevsiminde kilosunu15 kuruşa toplarken şubat ayı ortalarında 20 kuruşa topladıklarını belirtti. "Havanın yağışlı gitmesi ve işçi yokluğundan normal şartlarda eylül-ekim ayında toplanması gereken pamuğu kış ortasında topluyoruz. Bu yüzden çamur ve su içinde kalıyoruz. Sabah saat 06'da başlayıp akşam saat 18'e kadar bu soğuk havada evimize ekmek götürme mücadelesi veriyoruz" dedi.
Okulların tatil olmasından faydalanan bazı öğrenciler de soğuğa ve çamura aldırmadan aileleriyle birlikte pamuk toplayıp okul harçlıklarını kazanıyorlar.
![]() |
![]() |
![]() |