Adana'da orman köylüsü kadınlar, ev işlerinin yanı sıra ormanda ağaç kesimi işinde çalışarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Motorlu testereyle ağaçları kesen kadınlar, baltayla dallarını budadıkları, kabuklarını soydukları tonlarca ağırlıktaki tomrukların taşıma işini de yapıyor.
Kadınlar artık pek çok erkek işini yapıyor, erkekler de kadınlara özgü işlerde çalışıyor. Mesleklerde cinsiyet ayrımının giderek azalmasına paralel olarak kadınlar, erkeklerle özdeşleşen işlere el attı.
Kadınlar artık erkeğin gücü ile sembolleşen ağır işleri bile tek başlarına yapabiliyor. Adana'nın Pozantı ilçesine bağlı Belemedik Köyü'nde yaşayan orman köylüsü kadınlar, orman işletmesinin 6 aylık geçici işlerinde çalışıyor. Daha çok güce dayanan ağaç kesmek, balta ile budamak ve onları taşımak gibi işleri köyde erkeklerden çok kadınlar yapıyor.
Belemedik Köyü'nde yaşayan 60 yaşındaki Dudu Çakır ile gelini Ayşegül Çakır (35) 4 çoğuyla birlikte erkeklere meydan okurcasına ağaçları baltayla tek başlarına kesip, buduyor. Kaynana gelin evin işlerini yaptıktan sonra gittikleri ormanda motorlu testere ile ağaçları bir bir kesip baltayla dallarını buduyor, tomrukların kabuklarını soyuyor.
Geliniyle birlikte tomrukları da eşekleriyle taşıyıp depolama alanına götüren Dudu Çakır, orman köyünde doğup büyüdüğü için kendisine bu işlerin zor gelmediğini belirterek 40 yılı aşkın süredir ormanda çalıştığını söyledi. Vefat eden kocasının ağaç kesmesini bilmediğini anlatan Çakır, "Çünkü ailede bu işleri ben yapardım. Yıllardır bu böyle. Bu işler ne kadar güce dayalı olsa da bu köyde erkekler değil kadınlar eline baltayı alır. Erkekler biz çalışırken sadece bize ayak işlerinde yardımcı olur" dedi.
Yıllarca ev işlerinin yapmalarının yanı sıra ormanda balta sallayarak ev ekonomilerine katkıda bulunduklarını söyleyen Dudu Çakır, "Yıllar önce ağaç kesmek daha çok güce dayalıydı. Motorlu testere yoktu o zaman. Bir koca ağacı baltayla saatlerce uğraştıktan sonra kesebiliyorduk. Ama şimdi kolaylaştı. Ben bu ormanda erkek işi yaparak 5 çocuk büyüttüm. Şimdi de gelinime ve torunlarıma bu işi öğretiyorum. Gelinim bu işte çok başarılı" diye konuştu.
Gelin Ayşegül Çakır ise köyde yapacak başka bir iş olmadığı için 20 yaşından buyana ormanda daha çok erkek işi gibi görünün işleri yaptığını ancak hiç zorlanmadığını anlatarak, "Kocam seyreder biz ağaçları kesip baltayla dallarını buduyoruz. Üstelik kestiğimiz ağaçları biz taşıyoruz. Çok zor gibi görünüyor ama ekmek parası için mecbur yapıyoruz. Hatta erkeklerden daha iyi yapıyoruz bu işi" şeklinde konuştu.
Kocası Kadir Çakır (40) ise köylerinde ormanlarda daha çok kadınların çalıştığını, erkeklerin kadınlara yardım ettiğini söyledi.