Ormana zarar veren kıl keçisinin tasfiye edilerek yerine farklı tarımsal ve hayvancılık uygulamaları yapılması için çalışma başlatıldı.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Adana'nın 4 ilçesinde havza uygulamasına geçiliyor.
Yaklaşık 3-4 yıldan beri ormana zarar veren kıl keçisinin tasfiye edilerek yerine inekçilik, besicilik ve seracılık gibi farklı uygulamaların ikame edilmesine dönük çalışma hızlandı. Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdürlüğünün (ORKÖY) koordinatörlüğünde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü de destek veriyor.
Feke, Saimbeyli, Pozantı ve Karaisalı ilçelerinde uygulanacak proje ile kıl keçisinin yerine köylüye isteğine bağlı olarak alternatif üretim kaynakları verilecek.
Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, orman köylüsü ile orman teşkilatının işbirliği ile yürütülen proje çalışmalarına başlandığını bu kapsamda köylüler bazında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin ise ORKÖY Genel Müdürünün geçtiğimiz hafta Adana'ya gelerek çalışmayı başlattığına dikkat çekti.
Uzmanların pilot ilçe olan Karaisalı'nın 8 köyünde köylülerle birebir görüşerek keçinin yerine ne tür tarımsal ve hayvancılık faaliyetinde bulunmak istediklerine dönük çalışma yürüttüğünü ifade etti.
Bu arada köylülere bazı köylerde seracılık, bazı köylerde inekçilik ve bazı köylerde ise koyunculuk desteği sağlanacak. ORKÖY tarafından 30 koyun bir koç veya ikişer inek verilebilecek. Yine isteyen köylülere seracılık yapmak istemeleri durumunda kredi temin edilecek. Yine kirazcılık, nar ve benzeri bahçecilik desteğinin de sağlanması planlanan projenin bir diğer ayağında ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bulunuyor.
Bu bakanlığın köy kalkınma kooperatifleri aracılığı ile uyguladığı her köye 200 inek projelerinden köylülere aktarılacak