22
Aralık
2024
Pazar
SEYHAN - ADANA

'Domates' anonsuna 62 YTL ceza!

Adana'da, mevsime bağlı ürün bolluğu nedeniyle sayıları yeniden artan seyyar satıcılara, yaptıkları anons, kaldırım işgali, haksız rekabet gibi gerekçelerle Kabahatler Kanunu çerçevesinde 62 YTL para cezası veriliyor.

Tezgahlarına da el konulan seyyarlardan bir yılda yaklaşık 628'i sokaklardan çekilirken, mücadelede için ise Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından ortak ekipler oluşturuldu.

Seyhan Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Çay, geçen yıl haziran ayında Adana Valisi İlhan Atış öncülüğünde, kent merkezindeki seyyar satıcıların önlenmesi için hazırlanan eylem planı çerçevesinde çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Adana'nın metropol bir kent olduğunu, ancak gelişmemiş görüntüsünden bir türlü kurtulamadığını belirten Çay, “Bu görüntüde en büyük pay sahibi ise kentin ana cadde ve sokaklarında gezen seyyar satıcılar. Bir yıllık mücadele sonunda neredeyse caddelerde seyyar satıcı diye bir sorun kalmamıştı, ancak her yıl olduğu gibi erik, çilek gibi mevsimsel ürün bolluğu seyyar satıcıların sayısını yeniden artırmaya başladı” dedi.

Bu tür satış yapan kişilerin genellikle seyyar araba ve apartman önlerinde küçük tezgahları tercih ettiklerini ifade eden Çay, Büyükşehir ve Seyhan belediyesi zabıta ekiplerinin ortaklaşa kurduğu 5'er kişilik 3 ekibin, gece ve gündüz seyyarlara yönelik operasyonlar düzenlediğini kaydetti.

Seyyar satıcıların yaptıkları anonslarla vatandaşları rahatsız ettiğini, vergisini ödeyen esnafa zarar verdiğini, ayrıca kaldırım işgaliyle de kent trafiğini engellediğini belirten Çay, ekipler tarafından seyyar satıcıların tezgahlarına el konulmasının yanında Kabahatler Kanunu'nun 38'nci maddesi gereğince de para cezası uygulandığını bildirdi.

Mustafa Çay, düzenlenen operasyonlarda son birkaç hafta içerisinde yaklaşık 100 seyyar satıcıya para cezası kesildiğini belirterek, “Yetkili makamların açık izni olmaksızın, ana cadde ve sokakta veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden, buralarda mal satışı yapan satıcılara, belediye zabıta görevlileri tarafından 62 YTL para cezası veriliyor. Bu cezalar hiçbir seyyar satıcı kalmayıncaya kadar da sürecek” diye konuştu.

Çay, mücadele sırasında el konulan ürünlerin ise cezalar ödendiği takdirde sahibine teslim edildiğini, aksi durumda ise huzurevi, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi hayır kurumlarına verildiğini kaydetti.

“BİR YILDA 628 SEYYAR SOKAKTAN ÇEKİLDİ”

Çay, kentin seyyar satıcılardan kurtarılması için başlatılan çalışmalarda ise yaklaşık 628 seyyarın sokaklardan çekildiğini söyledi. Şeffaf bir ortamda kura çektirerek, 5 ayrı bölgede yer göstermek şartıyla ilk etapta 551 seyyar esnafa yer tahsis ettiklerini anımsatan Çay, daha sonra yapılan başvurularla birlikte yer gösterilen seyyar esnaf sayısının 628'e ulaştığını söyledi.

Çoğu esnafın gösterilen yerlerde yeterli maddi gelir elde edemediğini ileri sürerek manav, büfe gibi kayıtlı iş yeri açma yoluna başvurduğunu belirten Çay, bu bağlamda 50'den fazla seyyar satıcının ise iş yeri sahibi olduğunu sözlerine ekledi.

DHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 11:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?