22
Aralık
2024
Pazar
SEYHAN - ADANA

Hükümetten 5 kuruş daha istiyorlar

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, hükümetin bu yıl buğday taban fiyatını 47.5 kuruştan açıkladığını ve 5 kuruş da prim verdiğini söyleyerek, "Çiftçinin bu yıl 1 kilogram buğday maliyeti 61 kuruş. Bu nedenle pirim acilen 5 kuruş yükselmeli" dedi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne bağlı Ziraat Odaları Türkiye genelinde buğday tarlalarında buğday primlerinin yükselmesi için açıklamalarda bulundu. Adana'da da Ziraat Odası Başkanları Yüreğir'e bağlı İncirlik Mahallesi'nde bir buğday tarlasında toplanarak açıklama yaptı. Odalar adına konuşma yapan Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bu yılki buğday alım fiyatının geçen yıla oranla yüzde 26 daha düşük olduğunu belirtti.


Geçen iki yılda kuraklık ve girdi maliyetlerinin yükselmesi nedenleriyle çiftçinin mağdur olduğunu aktaran Girmen, "Üretimin biraz daha iyi olduğu bu yıl, çiftçimiz alın teri ve emeklerinin karşılığını alamamıştır. Bir kilogram buğdayın fiyatı 50 kuruş olarak açıklandı. Geçen yıl 56 kuruştan alım gördü. Bu yıl açıklanan fiyatlar, hububat piyasasının çok altında kalmıştır. Açıklanan bu müdahale fiyatlarına rağmen ortalama piyasa fiyatı 42.4 kuruş olmuştur. Piyasa fiyatları geçen yılın yüzde 26 gerisine düşmüştür. Açıklanan taban fiyat değil, tavan fiyat bile olamamıştır" diye konuştu.


1 kilogram buğdayın çiftçiye maliyetinin bu yıl 61 kuruş olduğuna dikkat çeken Girmen, "Bu yıl verilen taban fiyat ve 5 kuruş pirimle birlikte çiftçinin eline 52.5 kuruş geçecek. Ancak maliyet 61 kuruş. Aradaki bu açığın giderilmesi için primlerin yükseltilmesi lazım. En az 10 kuruşa çıkartılmalı."
Bakanlığın acilen önlem alması gerektiğini anlatan, Girmen, "Hububat fiyatını ve primlerini acilen gözden geçirmelidir. Çiftçi bu fiyatlarla borçlarını ödemesi mümkün olmayacak. Gelecek yıla borçlu giren üretici, tarlasını ekemeyecek ve yüz binlerce işsiz ortaya çıkacaktır. Bunun için hükümetin derhal önlem alması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.


Girmen ayrıca tarımsal alanda yapılan sulamanın fiyatının 2008 yılına göre yüzde 50 arttığını ifade ederek, "Yapılan bu borçlar nedeniyle üreticimiz elektrik borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri ve üretime devam edebilmeleri için Bağ-Kur'da olduğu gibi ödeme kolaylığı getirilmeli. Faiz affı yapılmalı" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 17:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?