Mısır ve pamukta umduğunu bulamayan Çukurova çiftçisi, hasadı tamamlanan ayçiçeği ile güldü. Bölgede ayçiçeğinden dönüm başına 250-450 kilogram arasında verim alınırken, kilogramı 90-92 YKr'ye satıldı.
Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, yaptığı açıklamada, daha çok Trakya Bölgesi ürünü olan ayçiçeğinin artık yaygın olarak Çukurova Bölgesi'nde de ekildiğini söyledi.
Önceki yıllara oranla bu yıl ekim alanlarının yüzde 20-30 oranında artarak Çukurova'da 10 bin hektar alana ekilen ayçiçeğinin hasadının tamamlandığını belirten Halis, "Çukurova'da yeni yeni ekimi çoğalmaya başlanan ayçiçeği, çiftçinin yüzünü güldürdü. Ayçiçeği eken üretici bir yıl bekliyor. Maliyeti düşük
olduğu için üreticinin zarar etme riski daha az oluyor" dedi.
Ayçiçeğinde, buğday ve mısır gibi yüksek rekolte elde edilmemesine rağmen dönüm başına 250-450 kilogram arasında ürün elde edildiğine dikkat çeken Halis, şunları söyledi: "Ayçiçeğinde, Türkiye ortalamasının üzerinde verim elde edildi. Trakya'da sulu alanlara ekilen ayçiçeğinden dönüm başına 250-450 kilogram ürün elde edilirken, Çukurova'da kurak bölgelerde bu rekolte elde edildi. Sulu tarım yapılan alanlara ayçiçeği ekilmesi halinde daha yüksek verim elde edilir."
Ayçiçeğinin kilogramının 90-92 YKr arasında satıldığını, maliyeti düşük olduğu için mısır ve pamuktan daha çok kazandırdığını anlatan Halis, şöyle konuştu: "Ayçiçeği, kilogramı 92 YKr ile sezonu bitirdi. Maliyeti çok yüksek olmadığı için çiftçinin yüzünü güldürdü. Özellikle tarlası kendisine ait olan üreticinin bu yıl ayçiçeğinden kazancı iyi oldu."
Mısır ve pamukta maliyetin fazla olduğunu, bu nedenle çiftçinin yeni ürün arayışına girdiğini, mısırdaki fiyat kaosunun devam etmesi durumunda üreticinin ayçiçeğine kayacağını ifade eden Halis, sözlerini şöyle tamamladı: "Mısırın maliyeti 48 YKr ve şu an 38-39 YKr'den satılıyor. Oysa ayçiçeğinin maliyeti çok düşük. Eğer mısırın fiyatı 50 YKr olmazsa çiftçi önümüzdeki yıl ayçiçeğine yönelir. Ben çiftçiyi ayçiçeğine yönelmeleri için teşvik ediyorum. Çünkü çiftçi bu üründen zarar etmiyor. Pamukta da
mısırdaki sıkıntılar mevcut. Girdiler yüksek, fiyat düşük."