Türkiye'de üretilen narenciyenin, ekonomik kriz ve Rusya'nın narenciye talebinde bulunmaması nedeniyle dalında kaldığı bildirildi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her yıl ortalama 2 milyon 400 bin ile 2 milyon 800 bin ton arasında narenciye ürettiğini, bunun 1 milyon 500 bin tonunun iç piyasada geri kalan kısmının ise ihraç edildiğini söyledi.
Narenciye üreticisinin çok büyük ümitlerle 15 Eylül'de hasada başladığını belirten Halis, "İlk zamanlarda başta limon ve diğer narenciye ürünleri çok iyi para ediyordu. Ancak daha sonra ihracatçı aldığı malı satamayınca ürün almamaya başladı. Bu nedenle narenciye bu senede dalında kaldı. Üretici hüsrana uğradı" dedi.
Limonun ilk hasat döneminde 1,10 YTL'den satıldığını şimdilerde ise 40 YKr'ye dahi alan olmadığını söyleyen Halis, "Mandalina 30 ile 40 YKr, greyfurt 60 ile 70 YKr, portakal 25 ile 30 YKr arasında satılıyor. Ama kimsede almaya gelmiyor. Narenciyede hasat dönemi olmasına karşın ürünler dalında çürüyor. Fiyatlar çok aşağı çekilmesine rağmen bahçeye gelen bir tüccar bulamazsınız" diye konuştu.
Halis, Türkiye'nin narenciye ihracatının yüzde 90'ını Rusya'ya yaptığını ancak bu yıl Rusya'nın Türkiye'den beklenenin altında narenciye aldığını vurgulayarak, "Rusya bizden narenciye almadığı zaman Türkiye'nin narenciyesi dalında kalıyor. Rusya aldığı zaman üreticinin yüzü gülüyor. Bu bölgeden sadece bir ihracatçı İngiltere'ye narenciye ihracat ediyor. Diğer bütün ihracatçılar Rusya'ya narenciye ihracat ediyor. Ne zaman Rusya ile bir problem çıkarsa narenciye üreticinin elinde kalıyor. Bu ekonomik krizin ve Rusya'ya karşı yanlış uygulanan politikalardan kaynaklanıyor. Yüzde 90'ıını ihracat ettiğiniz bir ülke ile iyi geçinmelisiniz. İyi geçinmezseniz üreticiniz perişan oluyor" şeklinde konuştu.
Afrika ve Arap ülkelerine narenciye satma konusunda da Mısır'ın en büyük rakip olduğunu, bu nedenle Afrika ve Arap ülkelerine de narenciye satma konusunda sıkıntı çekildiğini anlatan Halis, "Bizim ne yapıp edip Rusya'ya narenciye ihracat etmemiz lazım. Rusya bizden narenciye alırsa rahat ediyoruz" dedi.
Durmuş Halis, İspanya'nın 15 milyon ton narenciye ürettiğini ve hepsini tükettiğini Türkiye'nin ise 3 milyon tona yaklaşan narenciye ürününe pazar bulmakta güçlük çektiğini sözlerine ekledi.