Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun ev sahipliğini yaptığı Amforht Dünya Turizm Forumu Antalya’da başladı. Foruma, 20 ülkeden 100’ün üstünde akademisyen, turizmle ilgili kuruluşlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor.
Porto Bello Otel’de başlayan Amforht Dünya Turizm Forumu’nun resmi açılış törenine Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile turizmciler katıldı.
Forumun ilk günündeki Dünya Türkiye Turizminin Genel Değerlendirmesi konulu panelde konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy, Türkiye’nin geleceğinin turizmde olduğunu belirtti. Ulusoy, "Gençlere iş verecek sektör biziz. Türkiye terörden çok çekti. Komşulara, dostlara, dünyaya anlatmaya çalıştık, destek bekliyoruz. Ülkemin buna hakkı var. Bizler İspanya’da ya da İtalya’da, dünyanın hiçbir yerinde terör olayları yaşansın istemiyoruz" dedi.
Bazı ülkelerin Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı yapmasını da eleştiren Başaran Ulusoy, "Türkiye bir kenarda bırakılacak, seyahat uyarısı alacak ülke değil. Akdeniz çanağında Türkiye, turizmde birinci ligdedir. Yatırıma, işletme ortaklığına açığız, uluslararası zincirlerin ülkeme gelmesini istiyorum. Gelen turistin sadece oteli görmesini istemiyoruz, folklorumuzu tanımasını, alışveriş yapmasını da istiyoruz" dedi.
Avrupa Birliği’ni Medeniyet Birliği olarak nitelendirdiğini belirten Ulusoy, Türkiye’nin emin adımlarla AB’ye doğru ilerlediğini ifade etti. Kıbrıs’ta geçtiğimiz hafta yapılan referandum sonuçlarına da değinen Ulusoy, "Güney ve Kuzey Kıbrıs’ın birleşmesi konusunda huzur ve barışı istiyoruz. Evet de kararlıyız, Hayır bizi hayrete düşürdü. Bundan sonraki süreçte KKTC’ye direkt uçuşlar için harcanan çabaya yurtdışındaki meslektaşlarımızın da destek olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Ulusoy, ülkeyi tanıtmanın da bir vatan borcu olduğunu söyleyerek, "Turizm ne çatlar ne de patlar, uzun uzun yürüyeceğiniz bir maratondur. Bu bölgede şampiyon olmak kolay ama şampiyonluğu korumak zordur" dedi.
Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Sinan Babila da turizm sektörünün 2003 yılında birçok krizle uğraştığını belirterek, "Irak Savaşı baş gösterdiği günlerde, yoğunluktan dolayı hizmete yetişemiyorduk. İlk bomba atıldıktan sonra işlerimiz bıçak gibi kesildi. Kriz yönetimini devreye soktuk. Bugün bunun faydasını çok görüyoruz. Turizmciler neredeyse kriz doktoru oldu. 2003 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara karşın sezon artışla tamamlandı. Dünya ülkelerinde turist sayısı düşerken, Türkiye 14 milyon turist rakamını yakaladı. Türkiye’ye yabancı yatırımcıyı bekliyoruz, dünyaya açık olduğumuzu duyuruyoruz" dedi.
Babila, turizmcilere seslenerek "Türkiye’nin 70 milyon nüfusu var, bu azımsanamayacak bir rakam. Vatandaşlarımıza tatil alışkanlığı kazandırmalı, ülkemizin güzel yerlerini görmelerini sağlamalıyız. Antalya’ya sadece İstanbul ve Ankara’dan değil Türkiye’nin her yerinden turist gelmelidir" dedi.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü Ticari Yardımcı Vekili Dr. Tuncay Pekin ise dış hatlarda 75, tüm dünyada 100 ülkeye uçuş gerçekleştirdiklerini belirterek, THY filosunda 64 uçak bulunduğunu kaydetti. THY’nin yaklaşık 10 bin 500 koltuk kapasitesi bulunduğunu söyleyen Pekin, 2003-2022 yılları arasında yolcu trafiğindeki artışın senede yüzde 5 oranında olacağını ifade etti. Pekin, "İç hatlarda başlayan rekabet THY’ye olumlu yansımıştır. 2004 yılı gayet iyi başladı, kriz olsa bile, krizler doğru yönetildiği taktirde gelirlerde artış bekliyoruz" diye konuştu.
Fransa, Portekiz, Kanada, Almanya, Avusturya, İrlanda, ABD, Belçika, Mısır, İspanya, Polonya, Estonya, Kırgızistan, Rusya, Ukrayna, Lübnan, Kazakistan, Tunus, Sırbistan-Karadağ ve Türkiye’nin katıldığı forum, 5 Mayıs 2004 tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.