Antalya tarihinin en büyük orman yangınından sonra değişecek. Üçüncü kez yanan yerlere kızılçam yerine ateşe dayanıklı ağaçlar dikilecek
‘Antalya tarihinin en büyük orman yangını’nın ardından bölgedeki temizlik çalışmalarını incelemeye giden Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, “Yanan alanlarda ‘Yangına Dayanıklı Orman Projesi’ni başlatıyoruz. Yanan orman sahasının yarısı aralık ayına kadar dikime hazır hale getirilecek” dedi. “Geçmişte buralarda ormanlar yandı, bir daha kuruldu. Bu üçüncü yangın. Biz üçüncüde çok farklı bir konseptle çıkıyoruz” diyen Kahveci ‘Yangına Dayanıklı Orman Projesi Antalya’yı (YADOPA) şöyle anlattı:
“Yangına dayanıklı ağaç türleriyle, en azından yolların, yerleşimlerin ve tarım alanlarının kenarlarında 50-100 metre genişliğinde orman kuracağız. Buranın iklimine, şartlarına uygun her türde ağaç yetiştirilecek. Mesela bu bölgede serviler var. Harnup, defne ve yabani zeytin gibi yapraklı ağaç türlerimizin olduğu yapraklı orman kuşağı oluşturacağız. Peyzaj ormanı tesis etmek istiyoruz. Bölge halkının da meyvesinden, yaprağından, yan ürünlerinden faydanabileceği bir orman kurmuş olacağız. Yangını geciktirmiş olacağız.”
31 Temmuz günü Manavgat ve Serik arasında başlayan ve altı günde kontrol altına alınabilen yangında, çok çabuk yandıkları bilinen kızılçamlar ve makiler tahrip olmuştu. Kahveci yangın sonrası yaptığı açıklamada, “Orman yangınlarında önceliğimiz insan” demiş, yani söndürme çalışmalarının ormanların içindeki veya yakınındaki yerleşimlere öncelik verilerek yürütüldüğünü duyurmuştu.
Veriler çarpıtılıyor mu?
Orman Genel Müdürü’nün dün verdigi bilgilere göre ağustos ayında Türkiye’de 1500 yangın çıktı, 20 bin hektar yandı. Bunun 10 bin hektarı Antalya’da, Manavgat ve Serik arasındaydı. Bölgede yangının gerçek zararı ve hangi bölgeye hangi ağacın dikileceği tespit çalışmaları bitince açıklanacak. Türk-Orman Sen ise önceki günkü raporunda yangının büyüklüğü konusunda yetkililerin kamuoyuna çarpıtılmış bilgiler verdiğini savunmuş, Manavgat-Serik arasında 17 bini ormanlık 22 bin hektarın yandığını açıklamıştı.
Ya yangın nedeni? Yangının enerji nakil hatlarından çıktığına dair çok somut delilleri ve görgü tanıkları olduğunu belirten Kahveci, “Savcılık araştırmasını bekliyoruz” dedi, TEDAŞ’tan ise en azından Antalya’daki gibi hassas bölgelerde enerji nakil hatlarını yeraltına almasını istedi.