15
Ocak
2025
Çarşamba
ANTALYA

AÜ'den çift diploma atağı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDEN ÇİFT DİPLOMA ATAĞI

EuroMaster Avrupa Çalışmaları Ortak Yüksek Lisans Programı ile geçtiğimiz yıllarda ortak lisans programını başlatan Akdeniz Üniversitesi, dünyanın en önemli sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan Madde Akım Yönetimi Ortak Yüksek Lisans Programı'nı başlattı.

Akdeniz Üniversitesi ve Almanya Trier Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin ortak çalışması sonucu, çift diploma imkanı sunan ve uygulamada çevreye büyük katkılar sağlayacak, 2 yıllık master programı olan 'Madde Akım Yönetimi Ortak Yüksek Lisans Programı' 6 öğrenci ile eğitime başladı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Program Koordinatörü Prof. Dr. Osman Yaldız, “Programın temel amacı tüm sektörlerde madde ve enerji akımı olarak tanımlanan ve üretim süreçlerinde kullanılan materyal ve enerji ile üretim sonrası oluşan atıkların ekonomik anlamda tekrar kullanımına yönelik teknolojileri, atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik bilgilerin yüksek lisans programı kapsamında sunulmasıdır” dedi. Prof.Dr. Yıldız, programda yer alacak öğrencilerin farklı ülkelerden, mezunların uygulama ve inovasyon alanında çalışabilir donanıma sahip, özellikle Türkiye'den ve yakın bölgelerden bu eğitimi alacak öğrencilerin kendi ülkelerinde öğrendikleri teknolojiyi uygulayabilmesi, araştırma düzeyinde çalışabilir bilgi ile donanımlı olmalarının amaçlandığını söyledi.

Madde akım yönetiminin Türkiye'de çok bilinmediğini söyleyen Prof. Dr. Yaldız, aynı programın yürütüldüğü Trier Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Japonya Asya-Pasifik Üniversitesi'nde programa yoğun ilgi olduğunu ifade etti.Programın Türk-Alman ortak akademik çalışmalarının gelişmesine de yardımcı olacağını dile getiren Prof.Dr. Yaldız, “Aynı programın yürütüleceği 3 ülke bilim adamlarına bu sayede pek çok konuda ortak çalışma ortamı da oluşturulabilecektir. Biz programda farklı ülkelerden öğrenciler ile farklı ülke ve farklı üniversitelerden hocaları bir arada bulundurmayı amaçlıyoruz. Ortak yüksek lisans programına 6 öğrenci ile başladık. Türk, Polonyalı, Çek Cumhuriyeti'nden öğrencilerimiz var. Hocalarımız arasında da Akdeniz Üniversitesi, Trier Üniversitesi, Boğaziçi ve ODTÜ'den eğitimcilerimiz var. Böylelikle farklı kültür ve farklı bilgi birikimlerinin paylaşımını sağlayacağız.” dedi.

İki yıllık master programının, ilk yıl eğitiminin Akdeniz Üniversitesi'nde, 2'inci yıl eğitiminin ise Almanya'da Trier Üniversitesi'nde verileceğini bildiren Prof.Dr. Yaldız, şunları söyledi:

“Madde Akım Yönetimi Ortak Yüksek Lisans Programı, İnterdisipliner bir program. 4 yıllık herhangi bir lisans programından mezun olan ve YÖK tarafından kabul edilen uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından herhangi birinden ez az 55 ve karşılığını almış olan herkes bu programa başvurabilir. Mühendis, iktisat mezunları, hatta hukuk mezunları bile başvurabilir ve kendi alanları ile ilgili çalışma yapabilirler.”

Programı bitirenlerin kolayca iş bulabileceklerini de vurgulayan Prof.Dr. Yaldız, “Programı bitirenler her şeyden önce çok iyi bir İngilizceye sahip olacaklar ve uluslararası boyutta iş imkanına sahip olacaklar. Program yenilenebilir enerji, atık, çevre gibi çok geniş bir perspektifte eğitim veriyor. Şu an dünyanın en büyük sorunu da çevre ve enerji. Bu yüzden bu alanda yetişmiş nitelikli elemana ihtiyaç var. Mezunlarımız bu alanlarda kolaylıkla iş bulacaklardır. Bir de bu programı alan öğrencilerimiz hem Akdeniz Üniversitesi'nin hem de Trier Üniversitesi'nin diplomasını alacaklar. Çift diploma ile uluslararası arenaya çıkmaları çok daha kolay olacaktır” diye konuştu.

Üretim ve tüketim süreçlerinin kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Yaldız, “Üretim ve tüketim sırasında ortaya çıkan atıkları tekrar kullanmamız halinde ekonomiye akıl almaz bir katkı sağlamış olacağız. Örneğin binalarımızda izolasyon yok. Eğer yeteri kadar izolasyon yapmış olsaydık yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlamış olacaktık. Bu programın konularından birisi olan izolasyon ve enerji tasarrufu. Mezunlar sadece bu konuda çalışma yapsa bile Türkiye ekonomisine yüzde 30 oranında kar sağlamış olacağız. Çevre konusunu bilmeyen birinin çevreyi korumasını ve çevre konusunda tasarruf yapmasını bekleyemeyiz. Oysa bu programı alan öğrenci, çevre bilincine sahip olacak ve etrafındakilere bu bilinci yayacak. Böylelikle sahip olduğumuz çevreyi koruyacağız ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2010 Perşembe 11:05:05
Güncelleme :30 Eylül 2010 Perşembe 12:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?