Antalya’nın Serik İlçesi’nde büyük ve küçükbaş hayvanları şap hastalığına karşı aşılama kampanyası başlatıldı. Kampanya Serik İlçe Tarım Müdürü Mustafa Çömezoğlu’nun öncülüğünde gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de Şap hastalığının kontrolü projesinin Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde; yapılan ilkbahar aşılama kampanyası 19 Mart 2008 tarihinde başladı.
Kampanya 23 Mayıs 2008 tarihinde sona erecek. Aşılama kampanyasına, Serik İlçe Tarım Müdürü Mustafa Çömezoğlu’da eşlik ediyor. Serik İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim ve sağlık teknisyenleri tarafından gerçekleştirilen aşılamalar, yapılan plan çerçevesinde 49 köy, 9 belde ve merkezde bulunan işletmelerde gerçekleştirilecek.
İlçe Tarım Müdürü Mustafa Çömezoğlu yaptığı açıklamada, “Şap Aşılama Kampanyası bugünden itibaren başladı ve 23 Mayıs 2008 tarihinde sona erecek. Bu tarihler arasında ilçe genelinde bulunan yaklaşık 16 bin büyük baş hayvan, 22 bin küçük baş hayvan Şap hastalığına karşı aşılanacak” dedi
AŞILAMA ÜCRETSİZ YAPILACAK
Dünyada çok ciddi bir hastalık olarak önemini sürdüren Şap Hastalığı’nın, virüsler tarafından meydana getirilen, oldukça bulaşıcı, hızla yayılan ve görüldüğü işletmelerde ölümlere yol açan bir hastalık olduğunu belirten Serik İlçe Tarım Müdürü Mustafa Çömezoğlu; “Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını global olarak etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır. Bu hastalık; sığır, manda, koyun, keçi ve domuzlar yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülmektedir. Yetiştiricilerimizin bu hastalıkla karşılaşmamaları için hayvanlarını mutlaka İlçe Tarım Müdürlüğümüzden gelen sağlık ekiplerine aşılatmaları büyük önem taşımaktadır. Üreticilerimizden aşı ücreti alınmayacak” dedi.
Kampanya sonucu aşılanan hayvanlarının aşı kayıtları internet ortamında Türkvet veri tabanına girilecek, işletme kayıtları elde edilen veriler doğrultusunda kampanya bitimi itibariyle güncelleneceğini belirten Müdür Çömezoğlu; “Süt desteklemesi ve hayvan sağlık raporlarında aşılama kaydı mutlaka aranacaktır. Ayrıca 3285 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanununun 51.maddesine göre büyükbaş hayvanlara Şap aşılaması yapılması zorunludur. Hayvanlarına aşı yaptırmayan hayvan sahipleri ve bunların yokluğunda bakım, gözetimi ile uğraşanlar hakkında 4854 sayılı kanunla değişik 3285 sayılı H.S.Z. Kanunun 51. maddesine göre idari para cezası uygulanacak” dedi.
Yetiştiricilerin aşılama çalışmalarında aşılama ekiplerine gereken desteği ve hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz” dedi.