Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi tarafında gerçekleştirilen çapraz nakille birbirini hiç tanımayan iki kişi, diyalizden kurtularak yeniden hayata döndü.
Kan grupları uymadığı için yakınlarının bağışıyla böbrek nakli olamayan iki kişi, çapraz nakille sağlığına kavuştu. Gaziantepli böbrek hastası Ergün Hengil, Hataylı böbrek hastası Ahmet Mullaoğlu'nun eşi Fatma Mullaoğlu'nun böbreğiyle, Ahmet Mullaoğlu ise Ergün Hengil'in eşi Aysun Hengil'in böbreğiyle sağlıklarına kavuştu.
Gaziantep'te yaşayan 26 yaşındaki demir doğrama ustası Ergün Hengil, hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle iki yıl önce tedavi görmeye başladı.
Hastalığı nedeniyle diyalize giren Hengil'e eşi Aysun Hengil (20) böbreğini vermek istedi. Ancak yapılan işlemler sonucunda bir çocuk sahibi çiftin doku uyumsuzluğu nedeniyle nakil yaptıramayacağı ortaya çıktı. Hatay'da yaşayan 4 çocuk babası 53 yaşındaki Ahmet Mullaoğlu da 2 yıldır böbrek rahatsızlığı çekiyordu. Diyalize girmeye başlayan ve fotoğrafçılık yapan Mullaoğlu'na eşi Fatma Mullaoğlu (48) böbreğini vermek istedi. Ancak eşlerin yapılan tetkikleri sonucunda nakilin yapılamayacağı belirlendi. Hengil
ve Mullaoğlu ailelerinin yolları Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde çapraz nakilde kesişti. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde iki ayrı ameliyathanede yaklaşık 4 saat süren operasyonlarla gerçekleştirilen çapraz böbrek nakli (kan grubu uyumu olmayan hastalar arasında karşılıklı verici değişimi) ameliyatı başarı ile yapıldı.
Çapraz naklin Türkiye'de böbrek nakli verici teminindeki yetersizliğe yeni bir açılım getirdiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan, çapraz nakil için canlı vericisi olan ve kan grubu uymayan tüm hastaların bu konudan haberdar edilmesi gerektiğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi cerrahlarından Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise, çapraz nakilde normal nakillerde aranan tıbbi uyumlar ve şartlar dışında farklı bir kriter aramadıklarını
belirtti. Kendi yakınına organını veremeyen kişilerin çapraz nakille eşleştirilebileceğini bildiren Doç. Dr. Dinçkan, vericinin 18 yaşın üstünde olması gerektiğini söyledi.