Ege ve Akdeniz’de doğa harikası olan ve önemli bölümü Anadolu uygarlıklarının bugüne kadar gelen kalıntılarıyla taçlanan cennet koylar birer birer yok oluyor.
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi’nin, uzman ekiple 2 yıldan bu yana sürdürdüğü kıyılara ve koylara yönelik envanter çalışması tamamlandı.
Hazırlanan rapora göre, Didim’den Antalya’ya kadar uzanan kıyı şeridinde bulunan 90 koy aşırı yapılaşma, balık çiftliği ve rant uğruna kaybedildi. Mavi yolculuk yapılabilen koy sayısı, 160’lardan 70’lere düştü. Bölgeye gelen yabancı yatların sayısı bu duruma paralel olarak azaldı.
Bodrum Belediye Başkanı ve ’Dünya’nın En Güzel Koyları Birliği’ kurucu üyelerinden Mazlum Ağan, bölgenin doğal güzellikleri ve 5 bin yıllık tarihi ile dünyada marka olduğunu belirterek "Mavi yolculuğun ne olduğunu bile bilmeyen Ankara’daki bürokratlar, günü kurtarmak için aldıkları kararlarla bize güçlük çıkarıyor" dedi.
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Vekili Arif Yılmaz da, "Önlem alınmazsa birkaç yıla kadar yatların konaklayacağı koy kalmayacak, ülke milyarlarca dolar kayba uğrayacak" diye konuştu.
Risk altındalar
BÖLGEDE Torba, Türkbükü, Aspat, Çökertme, Ören, Çatı gibi ünlü koylar da risk altında. Gökova’da, bazı koylarda yapılaşma riski görülüyor. Knidos ile Marmaris arasında, Hisarönü Körfezi’ni de kapsayan bölgede ’yatçıların gözbebeği’ konumundaki Palamutbükü, Hayıtbükü, Kargı, Bencik, Orhaniye, Selimiye, Bozburun Adaboğazı, İnbükü, Gebe Kilise ve Kumlubük risk altında bulunuyor. Marmaris ile Fethiye arasındaki bölge Göçek koylarını, Fethiye-Antalya arasındaki bölge de Kekova, Adresan, Olimpos ve Fasalis gibi koyları kapsıyor ve pek çok koy gibi bu ünlü koylar da risk altında bulunuyor.