15
Ocak
2025
Çarşamba
ANTALYA

Fırıncılar uyarıldı

FIRICILAR UYARILDI

Antalya Tarım il Müdürlüğü, Korkuteli’deki fırın işletmecileri ve çalışan personeli, “Genel hijyen ve gıda mevzuatları hakkında” uyardı.

Antalya Tarım il Müdürlüğü ve ilçe Tarım Müdürlüğü Korkuteli’ndeki fırın işletmecileri ve çalışan personeline, “Genel hijyen ve gıda mevzuatları hakkında” seminer düzenledi.

Seminer’de Antalya Tarım İl Müdürlüğü kontrolörü Ziraat Mühendisi Naciye Ulutaş, Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ve fırın denetimindeki aranan koşullar hakkında bilgiler sundu.

Ulutaş, “Fırınlarda, Havalandırma amacıyla açılan veya açılma ihtimali olan kapı ve pencerelere sineklik tel takılmalıdır. Kapı ve pencerelerin altı ve etrafında içeriye sinek, böcek veya kemirgen girişine izin verecek şekilde aralık bulunmamalı, Zemin ve duvarlar yıkamaya ve dezenfeksiyona uygun seramik malzeme ile kaplanmalı, Tavan ahşap, sunta, kontraplak veya strafor olmamalı, küflenmeye meydan vermeyecek şekilde bakımlı olmalı. Bodrum katlarının havalandırılması ve un çuvallarının indirildiği bölümlerin girişi zemin seviyesinden en az 50 santimetre yükseklikte, dış etkenlerden korumak için şapka ve sineklik tel ile izolasyonu sağlanmış olmalıdır” dedi.

ALETLERDE ARANACAK KOŞULLAR

Fırın içinde kullanılacak aletler hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Naciye Ulutaş, “fırın içinde krom çelik otomatik un eleği bulunmalı, mutlaka kullanılmalı, fonksiyonel olmalı. Makinelerden dökülen unlar için yerlere boş un çuvalı serilmemeli, tercihen paslanmaz çelikten yapılmış tepsiler kullanılmalı. Fermantasyon odasında otomatik ısı ve nem kontrolü sağlayan iklimlendirme sistemi olmalı, tavanında su yoğunlaşması ve damlama olmamalı, Tüm makineler bakımlı, motor ve yan kapakları takılı, boyalı olmalı, Üretimde tahta, cam, gıdada kullanım izni olmayan plastik vb. malzeme kullanılmamalıdır” diye konuştu.

Depoların bağımsız ayrı bir bölüm halinde olmasını ve sıcaklık ile nem ölçer cihazlar bulundurulması gerektiğini belirten Ulutaş, “Mayalar mutlaka buzdolabında tutulmalıdır. Katkı maddeleri, tuz ve unlar depoda ayrı ayrı yerlerde orijinal ambalajlarında depolanmalı. Depolarda un çuvalları direkt duvara dayanmamalı, havalandırma bölümleri un çuvalları ile kapatılmamalıdır. Depolama tekniklerine uyulmalı, depodan ilk giren ilk çıkmalı, Temizlik maddeleri gıda depolarında bulundurulmamalıdır.”

PERSONELDE ARANAN KOŞULLAR

İmalathanede çalışan personelin sağlık kontrollerini zamanında yapılmasını isteyen Ulutaş, “tüm çalışanlar iş elbisesi, bone ve eldiven kullanmalı; iç çamaşırı, kısa pantolon veya sadece önlük ile çalışmamalıdır. İş kıyafetleri temiz ve yedekli olmalıdır. Çalışanların takıları çıkarılmış olmalı, İşletmede soyunma odası olmalı ve işçi sayısı kadar elbise dolabı bulunmalı. Personel için dinlenme odası, çay ve sigara gibi ihtiyaçlarını burada gidermeli. Çalışanlar kişisel temizlik ve bakım kurallarına uymalı. Personel, yaptığı işi yürütecek kadar eğitime sahip olmalı. Tüm personel hijyen ve temizlik konusunda eğitilmeli ve bu kurallara uygun hareket etmeleri sağlanmalı, Soyunma odaları düzenli ve temiz olmalıdır” dedi.

Satış yerinde aranan koşullar hakkında da bilgi veren Ulutaş, “ Ekmek dolapları gıdaya uygun malzemeden yapılmış olmalı, kırık camlı, paslanmış yüzeyli uygunsuzluk taşımamalıdır. Ekmek dolaplarının ve satış yerinin raflarına örtü malzemesi olarak gazete kağıdı gibi gıdaya uygun olmayan malzemeler kullanılmamalı, Ekmek dolaplarına ve satış yerlerine ekmeği üreten fırının Üretim İzni Sertifikasının fotokopisi asılmalıdır” dedi.

FIRICILAR UYARILDI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2010 Perşembe 13:34:00
Güncelleme :8 Nisan 2010 Perşembe 14:56:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?