15
Ocak
2025
Çarşamba
ANTALYA

Gündüz tarlada gece sahnede

Gündüz güneşin altında tarlada, serada ter döküyor, gece sahnede oyunculuk yeteneklerini sergiliyorlar. Yeşilköy Beldesi İlköğretim Okulu öğretmeni Metin Çiftçi tarafından kurulan tiyatronun dekorlarını da kaportacı Özcan Körpe yapıyor.

Antalya’nın Kaş ilçesi Yeşilköy beldesinde, çoğunluğu çiftçilerden oluşan tiyatro grubu kuruldu. Kadınlı erkekli oyuncular, gündüz tarla ve seralarında çalışıyor, akşam ise tiyatro oyunu için ter döküyor. Aslında bu tiyatro grubunun biraraya geliş hikayesi de hayli ilginç... 

Beldenin İlköğretim Okulu Öğretmeni Metin Çiftçi’nin öğrencilerden kurmak istediği tiyatro grubuna veliler karşı çıkmış. Ancak Metin Öğretmen kararından vazgeçmemiş. Sadece stratejisini değiştirmiş: “Çocuklarınıza izin vermiyorsunuz o zaman sahneye siz çıkın” demiş öğrencilerinin velilerine. Ve bu fikri destek görmüş. 

Şimdi tiyatronun yönetmeni olan Metin öğretmen, tiyatroculuğun beldenin geleneklerinde olduğunu anlatıyor: “Tiyatro sevdası burada 1960’lı yıllarda başlamış. Zaman zaman da oyunlar sergilenmiş. Ben de öğrencilerimle bir tiyatro ekibi kurarak, oyunlarımızı başka illerde sergilemek istedim. Ancak aileler buna izin vermedi. Ne yapabileceğimi düşünürken aklıma velilerden bir tiyatro grubu kurmak geldi. Ve aileler oyuncu olma teklifimi kabul ettiler. Böylece Yeşilköy Halk Tiyatrosu kuruldu.” 

Geçen Mart ayından itibaren okulun bahçesinde çalışmalara başlayan tiyatro grubu oyunlarını ilk defa 11 Haziran’da beldede sahneledi. Oyun büyük beğeni kazandı, oyuncular ayakta alkışlandı. 

Tabii ki bu kadar beğeniyi ve alkışı toplamak kolay olmadı. Ekiptekilerin çoğunluğunun çiftçi olduğunu söyleyen Metin Öğretmen, “Gün boyunca herkes tarlasında ya da serasında çalışıyordu. Akşam saat 20.00’den sonra da buluşarak oyun için hazırlandık. Oyuncular arasında çiftçilerin dışında, tiyatronun dekorlarını da hazırlayan kaportacı, bakkal, ev kadını, sanayici gibi birçok kişi bulunuyor.”

DOMATES UCUZA GİTTİ DESTEK BEKLİYORUZ

Tiyatroya gönüllü yardımcılık yapan tiyatro yönetmeni ve oyuncusu emekli Müfit Kayacan, beldede 1960’lı yıllarda iki sinema salonu olduğunu söylüyor: “Sinemada izlediğimiz filmleri arkadaşlarla kendi aramızda rol paylaşımı yapıp oynardık. Belde halkı da bizim canlandırmalarımıza öykünürdü. Beldenin gençleri dondurmacı İsmet Abi’nin yazdığı kahramanlık piyeslerini oynardı. Zamanla bu etkinliklere ara verildi, ama bu maya hep kaldı. 25 yıldır tiyatro ile iç içeyim. Bu beldeye defalarca turneler kapsamında uğradık. Daha önce oluşmuş maya son üç yıldır kesintisiz devam ediyor. Bu yıl 22, 23, 24 Ağustos tarihlerinde beldede, köy seyirlik oyunlarını başlatacağız. Oyunlar geleneksel olarak da devam edecek.” 

Tiyatro oyununun organizasyon işlerini yürüten Kalkan PTT Müdürü Gürhan Arıtürk bütçe oluşturmaya çalıştıklarını, bunun için de sponsorlar aradıklarını dile getiriyor: “Bu yılki ürünlerden özellikle domates çok ucuza gitti. Çiftçinin cebine doğru dürüst para girmedi. Bu yüzden belde halkı tiyatroya destek veremez. Biz de tiyatroseverlerden destek bekliyoruz.” 

Çevrede “Koca Bayram” olarak tanındığını anlatan tiyatronun oyuncularından çiftçi Bayram Öztürk (65), eskiden beri sinemayı çok sevdiğini bu sevgisinin tiyatroda oynamasını sağladığını ifade ediyor. Öztürk, tiyatroda ikiz çocukları Ali ve Yusuf Öztürk’le beraber oynamanın da ayrı bir mutluluk verdiğini belirtiyor.


İKİ GENCiN AŞKI ZALİM AĞA YÜZÜNDEN ÖLÜMLE BİTİYOR

Yeşilköy Halk Tiyatrosunun hazırladığı, Ali Yörük’ün yazdığı “Çatallı” isimli tiyatro oyunu, Afyonkarahisar’ın bir beldesinde geçiyor. Bir aşk hikayesinin anlatıldığı oyunda, köy ağasının kızı ile köyde yaşayan bir genç, zalim ağanın izin vermemesine rağmen aşkları için mücadele veriyor. İki genç aşığın ölümüyle sonuçlanan oyunda, aşıkların cennette buluştuğuna inanılıyor. 1.5 saat süren dramatik aşk hikayesinde, komedi unsurları da yer alıyor.


Tiyatro sayesinde insanlar birleşiyor

Tiyatronun dekorunu üstlenen ve oyuncu olarak da görev alan kaportacı Özcan Körpe, insanın istediği takdirde her şeye zaman ayırabileceğini belirtiyor. Körpe, tiyatronun eğitim adına, insanlık adına birleştirici olduğunu söylüyor.


İki çocuk annesinin oyunculuk sevdası

İki çocuk annesi 55 yaşındaki çiftçi ve oyuncu Fatma Karakitapoğlu, eşinin ölümünden sonra bütün işleri kendisinin yürütmeye başladığını ve hayatını çocuklarına adadığını anlatıyor: “Tiyatro yaşamımda yeni bir sayfa açtı. Çocuklarım, köyümdeki işlerim ve tiyatro arasında kendime bir üçgen oluşturdum. Bu üçgen içerisinde yaşıyorum.”

VATAN
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 21:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bayram akgül IP: 88.228.235.xxx Tarih : 6.08.2008 00:36:40

helal size antalya ilinin kaş ilçesinin fedakar tiyatro gönüllüleri sizleri tebrik ediyorum başarılar.