15
Ocak
2025
Çarşamba
ANTALYA

Hasatta hayal kırıklığı

HASATTA HAYAL KIRIKLIĞI

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hububat ve Mamülleri Meslek Komitesi üyesi İbrahim Köseoğlu, Antalya ve çevresinde 28 Mayıs’ta buğday hasadına başlandığını belirterek, geçen yıllara oranla buğdayda yüzde 80 verim kaybı olduğunu dikkat çekti.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hububat ve Mamülleri Meslek Komitesi üyesi İbrahim Köseoğlu, ”Çiftçi, yüksek girdi maliyetleri ve verim kaybına daha fazla dayanamaz” dedi. Köseoğlu, hasadın başlamasına rağmen buğday taban fiyatının açıklanmamasını da eleştirdi. Bölgede 28 Mayıs’ta hububat hasadının başladığını belirten İbrahim Köseoğlu, Şubat ayından sonra yağmur yağmaması nedeniyle buğdayda yüzde 80 verim kaybı yaşandığını kaydetti. Köseoğlu, “Bu yıl buğday hasadı Mayıs ayının sonunda başladı. Bu yıl dekarda 100- 200 kilogram arasında buğday hasadı yapılıyor. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 80 daha düşük bir rakam. Geçen yıl bölge çiftçisi dekarda 500 kilograma yakın buğday hasadı yapıyordu. Verim kaybının temel nedeni ise şubat ayından sonra yağmur yağmaması” diye konuştu.

HASAT BAŞLADI TABAN FİYAT BELLİ DEĞİL

Köseoğlu, hasadın başlamasına rağmen buğday taban fiyatının halen açıklanmamasını eleştirirken, yapılan desteklemelerin de yetersizliğine dikkat çekti. Buğday taban fiyatının belli olmamasının üreticiyi sıkıntıya soktuğunu belirten Köseoğlu, “Buğday hasadının başlamasına rağmen buğday taban fiyatının belirlenmemesi ve bu yıl beklenen üretim miktarının az olmasından dolayı çiftçiler zarar etmekten endişe ediyor” diye konuştu.

İbrahim Köseoğlu, tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çekerken, desteklemelerin yeterli bir şekilde yapılmadığını söyledi. Verim kaybının yanı sıra çiftçinin gübre ve mazot gibi girdileri yüksek fiyatla aldığına dikkat çeken Köseoğlu, gübredeki KDV oranında indirim yapılması gerektiğini, mazot fiyatlarının da çiftçiyi zorlar hale geldiğini kaydetti. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hububat ve Mamülleri Meslek Komitesi üyesi İbrahim Köseoğlu, “Bu yıl çiftçi yapması gereken hasadın yarısını yapamadı. Dolayısıyla ciddi anlamda ekonomik kaybı var. Bunun üzerine girdi maliyetlerinin de her geçen gün artması çiftçiyi zorlar hale geldi. Çiftçi, yüksek girdi maliyetleri ve verim kaybına daha fazla dayanamaz” ifadelerini kullandı. Verim kaybını azaltmak, kaliteyi artırmak için sertifikalı tohumculuğun teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Köseoğlu, ”Sertifikalı tohuma destek artırılırsa kaliteli buğday üretilir. İthal buğdaya ihtiyaç kalmaz. Ürün kalitesi ve verimi artar” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2010 Salı 12:39:00
Güncelleme :1 Haziran 2010 Salı 15:26:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?