Medical Park Antalya Göz Hastalıkları Bölümü hekimlerinden Op. Dr. Filiz Müftüoğlu, güneşten gelen ışınların bir kısmının, özellikle de mor ötesi (ultraviole) ve kırmızı ötesi (infrared) ışınlarının göz sağlığı için zararlı olduğunu söyledi.
“Görme duyumu dış dünya ile ilgili bilginin yüzde 80’nini sağlayan çok önemli bir olgudur” diyen Op.Dr. Müftüoğlu, görme sürecinin bir çok işlemden oluştuğunu belirtti.
Op.Dr.Müftüoğlu, “Kişi kendi gördüğünün en iyi olduğunu sanabilir ancak göz ışık yoğunluğundaki değişiklikleri görebilmek için çok yeterli bir organ değildir. Görme süreci, merkezi çözünürlük dışında minimum ışık duyarlılığı, kontrast duyarlılık, hareket, renk algısı, renk kontrastı ve perifer görme gibi işlemleri içerir. Hasta muayenelerinde yüksek kontrast altında yapılan görme keskinliği testleri, bize günlük hayatta şikayet konusu olan gece araba kullanma, loş ışıkta okuma gibi işlerdeki görme performansı hakkında bilgi vermez” dedi
UZUN YOL ŞÖFÖRÜ İLE AŞÇININ GÖZLÜK CAMI FARKLI
Özellikle gözlük kullanımında farklı camların kullanılabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Filiz Müftüoğlu, “Her meslek grubuna göre gözlük camı kullanımı da farklılık göstermektedir. Bilgisayarla çalışan kişinin takacağı gözlük camı farklı, güneş altında çalışanın kişinin kullanacağı gözlük camı farklıdır. Gece araba kullanan uzun yol şoförlerinin katarakt ameliyatı sonrasında anti farlı gözlük camı kullanmaları, aşçılık yapan, su sporlarıyla uğraşan, dağ bisikleti kullanan kişilerin gözlük camları mesleklerine uygun olmalıdır” ifadelerini kullandı.
SPORCULARIN GÖZLÜK CAMI
Güneş gözlükleri, sporcu lensleri ve maksimum görüş lensleri kamaşmaları, parlamaları özellikle de ultraviyole A-B ışınlarının göze etkisini azaltarak, kontrastı artırıp kesin ve net bir görüntü sağladığını bildiren Op.Dr.Müftüoğlu, “Gri-yeşil lensler veya gözlük camları golf, futbol, koşu, rugby gibi gün ışında yapılan sporlarda, amber rengi gözlük camları hızlı hareket eden topları iyi görebilmek için futbol, tenis, beyzbol gibi sporlarda kullanılmalıdır.
Bu renk gözlük veya lensler ışıkta ve gölgede fixasyonun daha süratli yapılmasını sağladığı için daha iyi görüş elde edilir” dedi.
GÜNEŞ GÖZLÜKSÜZ ÇIKMAYIN
Güneşin zararlı ışınlardan korunmanın en kesin yolunun, özellikle 10.00-14.00 saatleri arasında açık alanlara çıkılmaması ve güneşe maruz kalınmaması olduğunu vurgulayan Op.Dr.Müftüoğlu, şu uyarılarda bulundu:
“Polarize camlı gözlükler yatay gelen ışınları kestiği için görsel konfor sağlar. Avrupa’da güneş olmamasına rağmen güneş gözlüğü kullanma oranı bizden çok daha yüksektir. Özellikle Antalya ve çevresinde yaşayanlara, güneş ışınlarının dik geldiği bölgemizde güneş gözlüksüz sokağa çıkmamalarını öneriyorum.”