Cadde ve sokaklara konulan hız kesici kasislerin, standartlara uygun olmadığı ve trafik güvenliği açısından tehlike saçtığı iddia edildi.
Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Murat Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında, son zamanlarda kentsel yaşamda ciddi sıkıntı ve dar boğazları oluşturan trafik, toplu taşım hareketlerinin iyileştirilmesi amacıyla ana cadde, bulvar, ara ve ana sokaklarda yollara monte edilen hız kesici engellerin kent trafiğini akıl almaz derecede zorlaştırdığını söyledi. Altı ay süren bir araştırma sonucuna göre 8 ayrı hız kesici engelin yüzde 50'sinin hız artırıcı engel olduğunun ortaya çıktığını belirten Yıldırım, gözlemleri sırasında 800 araçtan yüzde 30'unun bu engelleri görünce hızlarını artırdıklarının tespit edildiğini kaydetti.
Özellikle turizm yolu olarak adlandırılan bazı yollarda değişik boyut ve karakterlerde hız kesici engellerin tespit edildiğini anlatan Yıldırım, bu engellerin şekil ve profilleri, fiziki konumları, yaklaşım mesafelerinde olması gereken ikaz işaretlerinin tümüyle yasa ve standartlara aykırı bulunduğunu ileri sürdü.
Türk Standartları Enstitüsüne göre yollara yerleştirilen kasislerin 3.80 santimetre genişliğinde, 7.5 santimetre yüksekliğinde ve yol kaplamasıyla aynı cinsten olması gerekirken bu koşullara aykırı davranıldığını iddia eden Yıldırım, yapılan incelemelerde kasislerin 15 santimetre genişliğinde ve 22 santimetre yüksekliğinde olduğunu belirlediklerini anlattı.
Karayolları Genel Müdürlüğü genelgesine göre hız kesici kasislerin yalnızca okulların yakın kısımlarına standartlara uygun yapılması koşuluyla izin verildiğine dikkati çeken Yıldırım, ''Antalya'da cadde ve sokaklara vatandaşlar bile kafasına göre hız kesici yapıyor'' dedi.
Murat Yıldırım, kazaları önlemek ve araçların hızını azaltmak amacıyla yollara rastgele yerleştirilen hız kesicilerin otomobillerde ciddi oranda teknik sorunlara neden olduğunu da belirtti. Yıldırım, bu engellerin sürücünün ruhsal durumunun bozulması, bekleme sırasında yüksek miktarda yakıt tüketimi ve ortaya çıkan egzoz gazının çevresel zararlarının azımsanmayacak oranlarda olduğuna dikkati çekti. Antalya Kent Konseyi Başkanı Yıldırım, şöyle devam etti:
''Hız kesici kasisler ve sinyalizasyondaki isabetsiz tercihlere bağlı olarak Antalya kent içinde motorlu araçların bir dakikalık bekleme süresinde tükettikleri yakıt miktarı 18 ton ve yakıtın parasal değeri 54 bin YTL'dir. Teknik açıdan ve mühendislik bilimiyle uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmayan kronikleşmiş durumla ekonomimize ve insan yaşamına zarar veren, hukuka ve standartlara aykırı hız kesici kasislerin acilen kaldırılmaları gerekiyor. Başta Antalya Valiliğimiz olmak üzere bütün yetkililerimizi göreve davet ediyoruz.''
Bir caddede oluşan kazadan sonra vatandaşların talebi üzerine bilimsel ve teknik çalışmalar yapılmadan hız kesici engellerin konulduğuna da işaret eden Yıldırım, bu sorunların otokontrol mekanizmasının oluşturulması ve radar sistemlerinin harekete geçilmesiyle engellenebileceğini sözlerine ekledi.