Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Faruk Köse, HPV virüsünün kadını ve erkeği tehdit ettiğini söyledi.
Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Faruk Köse, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün kadında rahim ağzı, erkekte penis kanserine neden olduğunu söyledi. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında sıklıkla karşılaşılan HPV'nin genital bölgede enfekte olduktan sonra temas yoluyla kolayca yayıldıklarını belirten Köse, virüsün bir insandan başka bir insana bulaşması için tam bir ilişki olması gerekmediğini, sürtünme yoluyla da bulaşabildiğini söyledi. Virüsün kuluçka süresi
değişkenliğine dikkat çeken Köse, bulguların bazen birkaç yıl sonra, bazen uzun yıllar, bazen de hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabildiğini anlatarak, "100 tipi saptanan virüsün 40 tipi kadın üreme organlarıyla ilgili problem yaratıyor. 100 tip virüsten 15'i kansere neden oluyor. Bu virüsün neden olduğu kanserlerin yüzde 70'inden 16 ve 18 numaraları HPV'ler sorumludur" dedi.
Kadınların yüzde 80'inin yaşamlarının bir döneminde HPV ile karşılaştığını belirten Doç. Dr. Faruk Köse, "Kadınların yüzde 60'ında virüs kendiliğinden kayboluyor. HPV ile karşılaşan 100 kadından bir ya da ikisi rahim ağzı kanseri oluyor. Rahim ağzı kanseri olan kadınların tamamında HPV saptanıyor. Seksin her türü ile bulaşabildiği için kızlık zarı sağlam olmasına karşın rahim ağzı kanseri olan genç kızlara rastlanabiliyor" diye konuştu.
"Hastalığa yakalanan kadınlar eşlerinin kendilerini aldattığından şüpheleniyor" diyen Köse, "Bizim ülkemizde evlilik öncesi cinsel ilişki kadınlar için yasak, erkekler için mecburidir. Erkek elinden tutulur, zorla ilişki kurmaya götürülür. Erkek ilk ilişki kurduktan sonra evlendiği eşine de virüsü bulaştırabilir. Çünkü virüs 25 yıl sonra da hastalığa neden olabilir. Erkek eşine sadık kalmasına rağmen ilk ilişkisi nedeniyle de virüsü bulaştırıp hastalığa neden olabilir" dedi.
Türkiye'de çok sayıda ergen gebenin bulunduğunu belirten Köse, "Bu nedenle genç kızlarda HPV görülme oranı yüksek. Virüs ülkemizde daha çok erkeklerden kadına taşınıyor. Aslında erkekler aşılanırsa sorun ortadan kalkar ama erkekte çok az probleme neden olduğu için sadece Avustralya ve İngiltere'de erkeklerin aşılanmasına izin var. Bu ülkelerde de devlet aşının ödemesini yapmıyor" şeklinde konuştu.
HPV'nin sadece kadınlarda değil erkeklerde de kansere sebep olduğuna dikkat çeken Köse, "HPV erkeklerde penis kanserine neden olabiliyor. Eşcinsel erkeklerde makat bölgesinde de kanser vakaları görülebiliyor" diye konuştu.
Erkeklerde uzun süre gizli bir şekilde bulunabilen bu virüsün cinsel yolla kadına bulaştığını söyleyen Köse, "Kadınlarda da rahim ağzının yanı sıra vulva ve vajina kanserine yol açabiliyor. Kanserde erken teşhis çok önemli" dedi.
Köse, Türkiye'de düzenli jinekoloğa giden kadınların oranının yüzde 23 olduğuna ve bunlardan sadece yüzde 12'sinin rahim ağzı kanserinin erken teşhisine neden olan simir testi yaptırdığına dikkat çekti. Köse, özellikle doğu bölgelerinde kadınların jinekoloğun erkek olması nedeniyle gitmediğini söyledi. En fazla kanserin görüldüğü Şanlıurfa'da araştırma yaptıklarını belirten Köse, "Bazen erkekler eşlerini kıskandıkları için erkek jinekoloğa götürmek istemeyebilir ve kadın jinekologları seçerler. Ancak
Şanlıurfa'da kadınların jinekoloğa gitmeme sebebi kadınların kendilerini hasta olarak kabul etmemeleridir. Türkiye'de, Şanlıurfa'dan sonra en fazla genital kanserler İzmir'de rastlanmaktadır. En az rastlanan il ise Trabzon'dur" ifadelerini kullandı.