Antalya'da, doğuştan vajinası bulunmayan 18 yaşındaki bir kıza Akdeniz Üniversitesi'nde mikrocerrahi yöntemiyle ince bağırsaktan vajina yapıldı.
Antalya'da yaşayan Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi G.K., üç yıl önce kist nedeniyle başvurduğu hastanede doğuştan vajinasının ve rahminin (Rokitansky Sendromu) olmadığını öğrendi. Vajinası bulunmadığını öğrenince büyük bir şok yaşayan G.K., Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan muayenede genç kıza ince bağırsaktan vajina yapılmasına karar verildi.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nın birlikte gerçekleştirdiği operasyonla, genç kızın ince bağırsağından alınan 15-20 santimetrelik parçalar, mikrocerrahi yöntemle dikilerek vajina oluşturuldu.
ÇOCUĞUM OLMAYACAK DİYE KORKTUM
Rokitansky sendromunu ilk kez 15 yaşındayken duyduğunu anlatan G.K., ilk duyduğunda ne olduğunu anlayamadığını söyledi. Rahminin olmadığını öğrenince en çok çocuğu olmayacak diye üzüldüğünü belirten G.K., "Bu durum beni psikolojik olarak etkiledi. Ama daha sonra benim gibi çok sayıda genç kızın ameliyat olduktan sonra sağlığına kavuştuğunu ve evlenip normal bir yaşantı sürdüğünü öğrendim. Bu psikolojik olarak rahatlamama neden oldu. Şu an sağlığım oldukça iyi. Birkaç hafta içerisinde taburcu olacağım"
dedi.
BEŞ BİN KADINDA BİR GÖRÜLÜYOR
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bugüne kadar doğuştan vajinası olmayan 34 kadına ince bağırsaktan vajina yaptıklarını açıklayan Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan da, ilk olarak 1829 yılında tanımlanan Rokitansky Sendromu'nun her 5 bin kadında bir görüldüğünü söyledi.
Rokitansky sendromu hastalarının büyük kısmının doğuştan rahminin bulunmadığını belirten Doç.Dr. Özkan, "Ayrıca vajenin üst üçte birlik kısmı yoktur. Ürogenital sinüsten oluşmuş kısa bir vajen vardır. Sebebi bilinmeyen bu sendromda yumurtalık fonksiyonları normaldir" dedi.
CİNSEL HAYATLARI OLMUYOR
Hastalığın genellikle adet görememe ve cinsel ilişkiye girememeyle ortaya çıktığını anlatan Özkan, hastaların normal cinsel hayatlarını sürdürebilmeleri için ameliyatla normal uzunlukta bir vajina oluşturulması gerektiğini söyledi. İnce bağırsaktan vajina yapmanın teknik olarak daha zor olduğu için çok fazla tercih edilmediğini belirten Özkan, "Ama biz daha tatmin edici sonuçlar verdiği için ince bağırsağı tercih ediyoruz. Yaptığımız ameliyatlar sayesinde hiç adet görmeyen ve şiddetli ağrıları olan
kadınlar ameliyattan bir ay sonra iyileşti" diye konuştu.
7 BİN HASTA KADIN UTANDIĞI İÇİN HASTANEYE BAŞVURMUYOR
Hastaların genellikle 16- 31 yaş grubundan oluştuğunu dile getiren Ömer Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Her 5 bin kadında bir görülmesine rağmen hastanelere gelen sayısı az. Bunun sebebi de bu durumdan utanmaları veya böyle bir ameliyat yapıldığını bilmemeleri." Özkan, kendisine başvuran hastaların 5'inin evli olduğunu söyledi. Hastaneye başvuran kadınlar arasında yeni evleneceklerin de bulunduğunu belirten Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılan ameliyatların ardından 3 hastamız sağlığına kavuştu
ve evlendi. Hastalarımız sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da sağlıklarına kavuştu."