Akdeniz Kültür ve İletişim Kulübü (AKİK) tarafından düzenlenen, Sinan Ümmi Kültür ve Sanat Derneği ile Elmalı Kültür ve Dayanışma Derneği’nin katkı sağladığı “Elmalı’nın Canları İrfan ve Sevgi Sempozyumu” Latanya Otel’de yapıldı.
Sinan Ümmi Kültür ve Sanat Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sempozyuma çeşitli üniversitelerden 10 akademisyen katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, Elmalı’nın Anadolu’nun özeti gibi olduğunu ifade ederek, “Çünkü aynı sevgiyi ve kardeşliği, Hacıbektaş’ta Hacı Bektaş-ı Veli, Konya’da Mevlana, Eskişehir’de Yunus Emre, Ankara’da Hacı Bayram, Bursa’da Emir Sultan ve Manisa’da Yiğit Başı Veli gibi gönül sultanları yaşatmıştır. Böylece, sevgi ve kardeşlikle, ilim ve irfanla Anadolu topraklarında büyük bir medeniyet kurulmuştur. Elmalı gönül sultanı bilge insanların yetiştiği önemli bir kültür şehridir. Burada 15, 16. yüzyıldan itibaren yetişen, eserler veren adeta efsaneleşmiş büyük şahsiyetler yetişmiştir.
Bu şahsiyetlerin ortak özellikleri, sevgi ve kardeşlik konularına ağırlık vermeleridir. Abdal Musa, Vahib Ümmi ve Eroğlu Nuri’nin şiirlerinde, haklarında anlatıla gelen söylencelerde hep bu sevgiyi görmek mümkündür. Bu bakımdan Elmalı sevgi şehridir. Gönül sultanlarının ektiği sevgi tohumları, hala milletimizi beslemeye devam etmektedir. Yunus Emre’nin ilahileri, Mevlana’nın Evrensel çağrısı, Hacı Bektaş’ın hoşgörüsü, Edebalı’nin öğütleri, hala içimizi ısıtan, bizi biz eden, millet eden, insani değerlerimizidir. Ümmi Sinan’ın şahsında, Elmalı’nın Canları da bizim için en önemli değerlerdir. Bu değerleri anmak, felsefelerini, düşüncelerini yeniden tanımayı sağlar. Onların eserlerinin yeniden basılması, şiirlerinin okunmasını ve sevgi tohumlarının artmasını sağlar” diye konuştu.
AKİK Başkanı Mehmet Karakayalı ise konuşmasında AKİK olarak yaşadıkları şehrin tarihini tanımayı ve bu tarihe hizmet etmeyi bir görev saydıklarını belirterek, “Bunun için, söylenceden bilime uzanan yolda, gönül sultanlarını daha iyi anlamak, onların hayat felsefelerini ve kazandırmak istedikleri evrensel değerleri tanımak için bilimsel bir etkinlik düzenlemiş oluyoruz. Bu etkinliğe, ülkemizin değişik üniversitelerinden alanında uzman bilim adamları katıldılar. Bu programda iki temel amacımızı vardı, Bunlardan ilki bilim adamlarımızın dikkatlerini Elmalı’ya çekmektir. Böylece Elmalı’nın tarihi ve yetiştirdiği değerler üzerinde bilimsel çalışmaların artmasını sağlamak. İkincisi ise Tarihe, bilimsel ve kültürel konulara dönük ilgi uyandırarak halkımızı yetiştirdiği değerlerle buluşturmaktır. Burada iki değer var, biri tarihte yaşayan gönül sultanları ve canlar, öncelikle bunları tanıyacağız. İkincisi, bu canları bize tanıtan, onlar üzerinde düşünmemizi sağlayan ülkemizin aydınlık yüzü olan bilim adamlarımızdır” şeklinde konuştu.
Sempozyumun ardından programın ikinci gününde Elmalı’ya giden akademisyenler Sinan Ümmi, Abdal Musa ve Vahib Ümmi’nin makamlarını ziyaret etti.