Manavgat İlçesi Beydiğin Köyü’nde ‘İpek Yolu’ üzerinde bulunan tarihi Kargıhan restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.
Kadastrosu yapılmadığı için tapusu bulunmayan tarihi Kargıhan için Manavgat Kaymakamlığı ve Tapu Kadastro Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230-1245 yıllarında yaptırılan 765 yıllık hanın, Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılacak kadastro çalışmalarının tamamlanmasının ardından Manavgat Kaymakamlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edileceğini bildirildi.
Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, tarihi ‘İpek Yolu’ üzerinde bulunan Kargıhan’ın 2012 yılına kadar restore edilerek kültür turizmine kazandırılacağını söyledi. Manavgat Kaymakamlığında gerçekleştirilen ve Tapu Kadostro VI Bölge Müdürü Bilal Curabaz, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü Kadastro Şube Müdürü A. Rıza Saçıldı, Manavgat Kadastro Müdürü Ali Ülkü ile Manavgat Tapu Sicil Müdürü Şenol Yılmaz’ın hazır bulunduğu törenin ardından bir açıklama yapan Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, Kargıhan'ın Manavgat-Konya arasında yıkılmayan tek Selçuklu Hanı olduğunu söyledi. Türkoğlu, “Han yerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda tapu kayıtlarında olmadığı için Beydiğin Köyü’nde tapulama çalışmalarını başlatmıştık. Bu çalışmalar kapsamında Tapu Kadastro VI Bölge Müdürü ile bugün bir protokol imzaladık. Tarihi Selçuklu hanını en kısa sürede Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte restore edeceğiz” diye konuştu.
Tapu kadostro VI Bölege Müdürü Bilal Curabaz ise kadastro çalışmalarının tüm gayri menküllerin haritalarının ve onun içerisinde hukuki bilgilerinde yer aldığı kütüklerini oluşturmaya yönelik bir çalışma olduğunu hatırlattı. Curabaz, “Kadastro çalışmaları hemen hemen tüm toprağa bağlı yatırımların altlığını teşkil etmektir. Kadastro haritası olmayan ve taşınmaz üzerindeki devletin yada kişilerin onarım yapabilmesi çok fazla söz konusu olamıyor. Bu bağlamda da Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tarihimizde önemli bir yer tutan, kültürel bir değeri olan Kargıhan’ında restorasyon projesinin yapılması için öncelikle kadasronun yapılması gerekiyor” dedi.
KARGIHAN’IN TARIHI
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230-1245 yıllarında yaptırılan 765 yıllık Kargıhan, 46 metre eninde 50 metre boyunda taş bir yapı. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Akdeniz ile İç Anadolu'yu bağlayan yol üzerinde Kesikbeli Mevki’nde kervansaray olarak kullanıldı.Hanın içinde ana giriş kapısının karşısında 56 santimetre uzunluğunda ve 58 santimetre derinliğinde hayvanlar için 20 teknelik yemlik bulunurken, odalarının hepsinin tavanında hava bacaları dikkat çekiyor. Hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yeraltı sıcak su sistemi, hamamı ve mal satım alanları bulunuyor.