28
Ocak
2025
Salı
ANTALYA

Rhodiapolis'te 'oy pusulası' bulundu

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis antik kentindeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik'in başkanlığını yaptığı çalışmaların bu yılki bölümünde, agora (halk meydanı), 2 katlı stoa (üstü kapalı sütunlu galeri) ve tiyatronun önceki yıllardan kalan eksik kazılarıyla, geçen yıl başlanılan kilise ve antik kentin güney yapısında kazı çalışmaları yürütüldü.

Prof. Dr. Nevzat Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte bu yıl yaklaşık iki ay süren kazı çalışmalarında ortaya çıkan bazı eserlerin müze yetkililerine teslim edildiğini söyledi.

Çevik, şöyle devam etti: "Bu sezon yaptığımız çalışmalarımızda agora ve stoa, tiyatro, doğu paradosun açılıp kapatılması, sahne binasının tamamlanması, toplantı salonunun açılması, yuvarlak tapınak alanının bir kısmının açılması, antik kentin güney yapısındaki çalışmaların tamamlanması gibi faaliyetlerimiz vardı.

Dört tane oy pusulası

Bu yıl bulgularımız içinde toplantı salonumuzun çıkması mimari açıdan çok önemli ve bizim için sürpriz oldu. Küçük bulgular olarak bakacak olursak da seramik, cam, metal ve taş bulgularımız bize antik kentin geçmişiyle ilgili önemli ip uçları verdi. Bu bulgular içinde önemli sayılabilecek olan, toplantı salonu içinde bulduğumuz dört tane oy pusulasıdır. Bunlar seramik bir sikke büyüklüğünde ve önünde tanrıça Letto, oğlu Apollon ve kızı Artemis'in betimleri bulunuyor."

Kazılarda 60'tan fazla da sikke bulunduğuna dikkati çeken Çevik, bronz sikkelerin üzerinde Rhodiapolis isminin geçtiğini ve arkasında tanrıça Artemis, önünde İmparator Gordianus'un betimlerinin bulunduğunu söyledi.

Çevik, şöyle devam etti: "Başka önemli sikke buluntusu da bizim için geç tarihimiz açısından önemli, 13'üncü yüzyılda beylikler döneminden Hamitoğulları'na ait İslami ve gümüş bir sikke. Bu da bize Rhodiapolis'teki yaşantı açısından önemli ip ucu veriyor. Bu yılki kazı çalışmalarımızda Rhodıapolıs'te 2 bin 200 yıllık yaşam bulgusuna ulaştık. Çünkü elimizdeki bulgularla Rhodiapolis'in tarihi İsa'dan önce 8. yüzyıla dayanırken, bu sikke ile İsa'dan sonra 13. yüzyıla kadar ulaşması, bize Rhodiapolis antik kentinin yaklaşık 2 bin 200 yıllık bir yaşam kenti olduğunu gösteriyor."

Rhodiapolis antik kentinde bu yıl kazı çalışmalarının üçüncü yılının tamamlandığını belirten Çevik, üç yılda kentin büyük bölümünün gün yüzüne çıktığını kaydetti.

Çevik, gelecek yıllarda yapılacak kazılarla daha da ortaya çıkacak Rhodiapolis antik kentinin hem Türk turizmine büyük katkı sağlayacağını, hem de tarihi birçok bulguyu ortaya çıkartacağını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2008 Çarşamba 13:10:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?