Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, sağlıklı gıda üretimi konusunda iç piyasada hiçbir denetimin olmadığını ileri sürdü.
AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, son dönemlerde yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan zirai ilaç kalıntısı ve diğer sorunlar hakkında bilgi verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ihracatta yaşanan sorunları çözme yerine daha da çözümsüzleştirdiğini ve ihracatçılara ağır yükümlülükler getirdiğini öne süren Satıcı, yaş meyve sebzede ortaya çıkan zirai ilaç kalıntısı sorununun da ihracatçılardan kaynaklanmadığını savundu.
Sağlıklı gıda üretimi konusunda iç piyasada hiçbir denetim olmadığını öne süren Satıcı, şöyle konuştu:
''Son dönemlerde Rusya ve AB ülkelerine yapılan ihracatta zirai ilaç kalıntısı ve Akdeniz meyve sineği ile kesme çiçekte de bazı hastalıklar ve sorunlarla karşılaşıldı. Zirai ilaç kalıntısının baş sorumlusu olarak sürekli ihracatçılar gösterildi. İhracatçılar adeta üretici olarak görüldü, görülmeye de devam ediyor. Sağlıklı gıda üretimi konusunda yıllardır iç piyasada hiçbir denetim yok. Denetim yapılmıyor. Üretim mutlaka denetim altına alınmalı. Uygulamalarda çifte standart yapılıyor. İhracatta yaşanan asıl sorun, üretimin kontrol altına alınmamasındandır.''
-''İHRACAT TEHLİKEDE''-
Toptancı hallerine girmeden iç piyasada ürün satışının olamayacağını anlatan Satıcı, toptancı hallerinde de hiçbir şekilde denetim yapılmadığını söyledi. Satıcı, ''Toptancı halleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı denetimindedir. Buralarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hiçbir denetim yapma yetkisi yok. Sanayi Bakanlığı'nın da toptancı hallerini denetleyecek altyapısı yok'' dedi.
Zirai ilaç kalıntısı çıkmasında ihracatçıları sorumlu gören Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sorunu çözme yerine, daha da ağırlaştırdığını iddia eden Satıcı, 29 Ağustos'ta uygulamaya girecek 5179 Sayılı yasa ile birlikte, ihracatın da durma noktasına gelebileceğini bildirdi.
Satıcı, şöyle devam etti:
''Üretimde zirai ilaç kalıntısını çözemeyen Bakanlık, 5179 sayılı Yasa ile birlikte ihracatçılara yeni yükümlülükler getiriyor. Yasaya göre, 29 Ağustos tarihinden itibaren, gıda paketleme ve üretim izni olmayan firmalara ihracat izni verilmeyecek. Yani ihracatçıya (siz üreticisiniz) deniliyor. İhracatçı bu açıdan üretim izni almak zorunda. Yapı kullanım belgesi (ruhsat) almak zorunda. Bakanlığın hijyen ve sağlıklı üretim yaratılması konusundaki tüm girişimlerini kabul ediyoruz ama ihracatçılar belediyeler için rant kapısı olarak gösterilmemeli. İhracatçı, üretici sınıfına girmemeli. Bakanlık, öncelikle iç piyasayı denetlemeli ve zirai ilaç kalıntısı sorununu çözmelidir.''
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, zirai ilaç kalıntısı çıkan firmanın sadece sorun çıkan ürününü takip altına alması gerektiğini vurgulayan Satıcı, ''Ancak bakanlık, ihracatçıyı cezalandırıyor. İhracatçının tüm ürünlerini kontrole zorluyor. Oysa sorun çıkan ürün kontrol altına alınmalı. Üretici takip edilmeli. İhracatçının tüm ürünleri denetim altına alınmamalı. Sorun biberde ise o ürün bir süre kontrol edilmeli. Üretici denetlenmeli'' dedi.
Zirai ilaç kalıntısının üreticilerin bilinçsiz ilaç kullanmasından, belirtilen kurallara göre ürününü erken toplamasından ve tarım alanlarının denetlenmemesinden kaynaklandığını anlatan Satıcı, bu sorunun çözümünün de danışmanlık sisteminin geliştirilmesi, sözleşmeli üretim yapan üreticilerin teşvik edilmesini, ilaç kullanımının denetim alınmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
Bülent Ecevit
Yayın Tarihi :
9 Ağustos 2005 Salı 02:33:28