Antalya’da müzik öğretmeni Sevil Ünlü, Okul Müdürü Karakaş’ın kendisini taciz ettiğini iddia etti. Müfettişler soruşturma sırasında tanık öğretmenlere müdürün Allah’a inanıp inanmadığını sordu...
Antalya'nın Aksu ilçesindeki Aksu İlköğretim Okulu'nda müzik öğretmenliği yapan Sevil Ünlü (36), Okul Müdürü Mehmet Karakaş'ın kendisine cinsel tacizde bulunduğunu iddia etti. Bunun üzerine Karakaş, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak hakkındaki iddianın soruşturulmasını istedi.
Soruşturmaya katılan müfettişler taciz iddiaları yerine okul müdürünün Allah'a inanıp inanmadığını ile Ermeni olup olmadığını soruşturdu. Tanık öğretmenlere, "Okul Müdürü'nün Allah'a inanmadığı, Ermeni olduğu öne sürülmektedir. Bildiklerinizi yazınız" görüşleri yöneltildi.
MAAŞ KESİNTİSİ CEZASI
Taciz iddiasının ardından taraflar birbirleri hakkında suç duyurusunda bulunurken, Milli Eğitim Müdürlüğü, müdür ve öğretmene birer günlük maaş kesme cezası verdi. Ardından Mehmet Karakaş, İsmail Hakkı Kaya İlköğretim Okulu'na yine müdür olarak atandı. Öğretmen Sevil Ünlü ise İbradı ilçesindeki Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na görevlendirildi. Eğitim İş Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, soruşturmada öğretmenlere yöneltilen sorularla Atatürkçü öğretmenlere baskı kurulmaya çalışıldığını iddia etti. Karakaş'ın Ünlü'yü disiplinsiz davrandığı için uyardığı, ardından bu dedikoduların ortaya çıktığı belirtildi.
MÜDÜR SUÇSUZ BULUNDU
İlköğretim müfettişleri Nedim Düztepe ve Mehmet Çağlar, geçen yıl Kasım ve Aralık aylarında soruşturma yaparak, öğretmenlerin ifadelerini aldı. Taciz iddiasının gerçek olmadığına kanaat getiren müfettişler, hazırladıkları raporda birer günlük maaş kesme cezası verdi. Bu ceza kabul edilerek onaylandı ve önceki gün taraflara bildirildi. Ünlü'nün Karakaş hakkında taciz suçlamasıyla ilgili davası 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Taciz iddiasının ardından başlatılan soruşturmada öğretmenlere yöneltilen sorular eğitimcileri ayağa kaldırdı. Eğitim İş Sendikası, soruların Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.
SORULAR ANAYASAYA AYKIRI
Eğitim İş Şube Başkanı Daş, "İlköğretim müfettişleri soruşturma sırasında olayla ilgisi olmayan ve Anayasa'nın 24'üncü maddesini (din ve vicdan hürriyeti) ihlal eden sorular sordu. Çalışkan, başarılı, Atatürkçü, Cumhuriyet kadrolarının üzerinde nasıl baskı kurulmaya çalışıldığının kanıtı bu soruşturmadır. Müfettişler tanık olarak gösterilen öğretmenlere 'Okul Müdürü Mehmet Karakaş'ın Allah'a inanmadığı, Ermeni olduğu, bayrağa saygısının olmadığı, öğle yemeklerinde ayrana rakı koyup içtiği, müzik öğretmeni Sevil Ünlü'ye sarkıntılık ve taciz ettiği, bazı öğretmenleri okuldan attıracağını söylediği ileri sürülmekte. Bu konulardaki ifadenizi aşağıya yazınız' diye sormuş ve bu 5 sorunun cevabının yazılmasını istemiştir" dedi.
ANAYASAL SUÇ
Burada Anayasanın 24'üncü maddesinin ihlal suçu işlendiğini kaydeden İbrahim Daş, "Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik bir hukuk devletidir. Kişilerin inançları, ırkları bir suç olarak görünüp sorgulanamaz. Ulusumuzun dinsel duygularını kullanarak bir eğitim ve bilim iş görenini toplum gözünde karalayarak ve Ermeni yurttaşlarımıza karşı nefret doğuracak bu bakış açısını Milli Eğitim Bakanlığı nasıl açıklayabilir? Irk din ve dil ayrımı gözetmeden yurttaşlık temelindeki bu tanıma karşı AKP ve Milli Eğitim bakanlığı sadece dinsel yapıya dayalı bir ulus anlayışını öne çıkarmaktadır. Bu politikaların sonucu olarak ülkemizde, etnik, dinsel ve dilsel temelde olaylar çıkmaktadır" diye konuştu.