Antalya'nın Korkuteli İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Selkun Başaranlar, sahura kalkmadan oruç tutmanın metabolik hızı düşüreceğini ve halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
Korkuteli İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Başaranlar, Ramazan ayı nedeniyle oruç tutan vatandaşlara bazı uyarı ve önerilerde bulundu. Ramazan ayında vücudun dinlendiğini belirten Dr. Başaranlar, iftar ve sahurda yenilen yemeklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle midenin doldurulmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Başaranlar, bu durumun ani mide gerginliğine, tansiyon yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına neden olabileceğini kaydetti. Ramazan ayında oruç tutan kişilere "Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yiyin" uyarısı yapan Dr. Başaranlar, "Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir" dedi.
Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gerektiğinden hareketle sıvı alımına çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Başaranlar, "Ağır işlerde çalışan işçiler, oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirebilirler. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır" diye konuştu.
Orucu daha çok sağlıklı insanların tutabileceğini belirten Başaranlar, "Bunun dışında 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, çok yaşlı ve hasta olan insanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenler için risklidir. Ayrıca sahura kalkmadan oruç tutulursa metabolik hız düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu nedenle oruç tutacak kişiler mutlaka sahurda çok ağır olmamak şartıyla yemek yemelidirler" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi :
24 Eylül 2006 Pazar 15:35:50