28
Ocak
2025
Salı
ANTALYA

Vural Öger, AB yolunda moral verdi

Sempozyuma Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, belediyecilere AB'nin merkezi Brüksel'de büro açmaları çağrısında bulundu.

1. Kent Sempozyumu Belediye ve Kamu Hizmetleri Fuarı bünyesinde düzenlenen "AB’ye tam üyelik yolunda belediyelerin rolü" konulu panelde konuşan Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, Avrupa’da bazı ülkelerde Türkiye aleyhine alınan kararların tüm Avrupa’yı temsil etmediğini vurguladı. Avrupa’nın ABD ve Çin’e karşı kıtasal blok olması için Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirten Öger, "AB ekonomik olarak dev, siyasi olarak cüce, askeri olarak kelebek. Türkiye Avrupa’nın askeri bir güç olmasında hayati önem taşıyor" dedi.

TEK YOL LAİKLİK

Avrupa için Türkiye’nin laik olmasının büyük önem taşıdığını belirten Vural Öger şunları söyledi: "Avrupa’ya giden yol laiklik üzerine kurulu demokrasiden geçer. Türkiye laik yapısı ile Avrupa’daki bir çok ülkeye bile modeldir. Türkiye’nin Avrupa dışında alternatifi yoktur. Tekrar Arap dünyasına dönemeyiz. AB konusunda hiçbir zaman ümidimizi kaybetmemeliyiz. Tren yola çıktı. Ağır ağır ilerliyor. Hiçbir güç bunu durduramaz." Öger şöyle devam etti:

"Bu treni durdurmak için 25 Avrupa ülkesinin onayı gerek. Avrupa’da Türkiye’yi istemeyenler kadar isteyenler de var. Almanya’daki Hrıstiyan Demokrat Partisi’nin başındaki bayanın dünya politikasını değiştirmesi mümkün değildir. Bunlar partilerin Türkiye’yi iç politika malzemesi yaparak oy toplama çabalarıdır. Devlet politikaları farklıdır.”

BETON TURİZMİ ÖLDÜRÜR

Türk turizmine de değinen Öger, betonlaşmanın turizm önündeki en büyük sorun olduğunu ifade etti. Çok katlı binaların modernlik olmadığını belirten Vural Öger, “ Bu konuda şehirleri imar eden siz belediye başkanlarına büyük iş düşüyor. Yeşili koruyun, çok kata müsaade etmeyin, park ve bahçeler yapın. Bir turizm mucizesi yarattık. Avrupa’da ilk üçün içindeyiz. Ancak bu betonlaşma ile gelecekte büyük sorunlar yaşayacağız” diye konuştu.

AB sürecinde yerel yönetimlerin önemli yer tuttuğunu kaydeden Öger belediye başkanlarına Brüksel’de büro açmaları çağrısında bulundu. Öger şöyle konuştu: “Brüksel’de Türkiye Belediyeler Şubesi açın. Burada uzmanlar görevlendirin. AB’yi her gün izlesinler. Yaratılan fonları, proje fırsatlarını size anında bildirsinler. Her şeyden haberdar olursunuz. Sizin Brüksel’de olmanız lazım. Ben gereken her türlü desteği veririm.”

Panelde, Hasibe İnci Rösch, Türkiye’nin AB uyum sürecinde yaptıklarını ve yapmakta olduklarını anlattı. Rösch, AB’ye uyum süresindeki en önemli sorunlar arasında işsizlik ve bölgeler arasındaki sosyal farkın derinliğini gösterdi. Belediyelerin AB fonlarından direkt kaynak sağlayamadığını belirterek, çeşitli istihdam projeleri yaratarak yardım alabileceğini ifade etti. Türkiye’nin 2004 itibarıyla Avrupa’dan toplam 177 proje için destek aldığını anlatan Rösch, projelerin hepsinin yürürlükte olduğunu söyledi.

Fikret Toksöz ise AB’ye uyum için belediye kanunlarının değiştirildiğine dikkat çekerek; “Ancak belediyelerin kamu gelirlerini nasıl paylaşacakları belirlenmedi. Mevcut paylaşım AB kriterlerine uygun değil. Bizde sadece nüfus baz alınırken Avrupa ülkelerinde onlarca kriter getirildi. Belediyeleri yeni bir anlayışla yönetmek gerek. Başkanlar yetkilerini başkalarıyla paylaşmalı. AB için belediye birlikleri çok önemli. Birlikleri mutlaka güçlendirmeliyiz” dedi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 12:44:11
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 17:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?